Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 mars 2019

Experten om OCD och tvångstankar

De flesta av oss har ibland obehagliga, påträngande tankar. Det behöver inte vara ett stort problem. Men om tvånget går ut över ens liv och relationer bör man söka hjälp.

 Att kolla om spisen verkligen är avstängd är naturligt men när det utvecklas till en tvångstanke är det dags att söka hjälp.
Att kolla om spisen verkligen är avstängd är naturligt men när det utvecklas till en tvångstanke är det dags att söka hjälp. FOTO: istock

Är dörren verkligen ordentligt låst? Det är bäst att kolla en gång till, eller kanske två, tre, fyra, fem gånger till. Händer som ständigt måste tvättas, kläder som måste bytas flera gånger om dagen, föremål som måste stå på exakt rätt plats – annars kommer oron och ångesten.

En till två procent har OCD

– Mellan en och två procent av Sveriges befolkning uppfyller kriterierna för OCD/tvångssyndrom där tvånget är så omfattande att det ställer till det i ens liv och orsakar ett ordentligt lidande, säger Mia Asplund, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

Fri från tvång

För några år sedan gav Mia och medförfattaren Elin-Love Rosengren ut självhjälpsboken Fri från tvång. Mia möter också många patienter med OCD. De allra flesta blir hjälpta av KBT, kognitiv beteendeterapi.

– Men en diagnos är inget vi i vården stämplar på patienten, utan man ska tycka att det är ett problem själv. Tar tvånget så mycket tid och energi att de vardagliga rutinerna med jobb, familj och aktiviteter inte fungerar ska man söka hjälp.

Tankarna tränger sig på

 Mia Asplund är psykolog och har skrivit självhjälpsboken Fri från tvång som handlar om OCD.
Mia Asplund är psykolog och har skrivit självhjälpsboken Fri från tvång som handlar om OCD. FOTO: Mia Carlsson

Tvång delas in i tankar och handlingar. Tankarna tränger sig på spontant och utan att man själv styr över dem. Till exempel kan tankarna handla om att man gör något oacceptabelt, som att sätta kniven i sin man eller kasta sitt barn över ett broräcke.

– De här tankarna är väldigt jobbiga. Man känner inte igen sig i dem och vill inte ha dem men de kommer ändå. En person med tvång överskattar tankarnas betydelse och blir väldigt rädd för dem. Vi ”andra” kan låta en sådan tanke passera och bara konstatera att ”jaha, nu tänkte jag så.”

Får en bild i huvudet

Tvångshandlingar kan vara både fysiska och mentala. Ett exempel på det senare kan vara att man får upp en bild i huvudet av att något hemskt drabbar en närstående och att man måste läsa en ramsa, räkna eller be en bön i tanken för att förhindra att bilden blir verklighet. I det fallet är den aktiva tanken en tvångshandling.

Överdriver risker

OCD debuterar oftast före 35 års ålder. Generellt har personer med tvång låg tolerans för att känna osäkerhet. Man vill ha kontroll och vara säker på att man gjort, sett och läst rätt. Ofta överdriver man risk, fara, negativa konsekvenser och sitt eget ansvar.

– Man vet inte med säkerhet varför vissa drabbas av tvång. Man kanske har en sårbarhet utifrån så som ärftlighet, föräldrar som haft ångest eller depression eller att man lärt sig att vara överdrivet försiktig under sin uppväxt.

Stress triggar i gång OCD

Vad som triggar tvång är olika från person till person, men det är vanligt att det börjar i samband med stress och/eller en större förändring. Det behöver inte handla om en negativ förändring. Ett nytt jobb, graviditet eller att man ska flytta är exempel på positiva saker som också kan starta tvångsbeteenden eller -tankar.

Utsätta sig för obehaget

Upplever man sitt tvång som småjobbigt men inte helt ohanterbart kan man börja jobba med det på egen hand. KBT är en vedertagen behandlingsmetod. Man kan gärna läsa på om hur det fungerar i böcker eller på nätet. Kärnan i all KBT-behandling är exponering, att utsätta sig för det som väcker obehag i ökande svårighetsgrad.

– Självhjälp kan lindra och även vara ett första steg för att lära sig hur en KBT-behandling går till. Har man svårt att komma hemifrån kanske man kan träna på att bara låsa dörren utan att känna på handtaget och gå en sväng runt huset. Med tiden kan man testa att vara borta längre och längre stunder.

Läs också: Självhjälp vid tvångstankar

Vill man ha professionell hjälp kan man börja med att vända sig till vårdcentralen för en första bedömning. På vissa vårdcentraler kan man få behandling med KBT och läkemedel vid lindrigare tvång. Är tvånget mer omfattande krävs kontakt med psykiatrisk öppenvård.

– Man kan också söka dit direkt om man upplever att man har stora problem.

KBT och läkemedel

KBT har visat sig fungera bra på patienter med tvång. Effekten för läkemedel, ofta SSRI-preparat som används mot depression och ångest, är ungefär motsvarande.

– Men läkemedel har mer biverkningar och oftast sitter inte effekten i lika länge. Många patienter får både KBT och läkemedel. För en del kan det vara ett måste för att man ska våga komma i gång med en behandling.

Behandling på internet

Sedan några år finns även möjlighet att söka internetbehandling via Internetpsykiatri.se. Forskningsstudier visar att behandlingen ger goda resultat som kan liknas vid sedvanlig behandling ansikte mot ansikte.

– Rent praktiskt fungerar det så att man inom ramen för ett behandlingsprogram på internet läser texter, gör övningar och får feedback online från en psykolog varje vecka.

Förutsättningarna är goda

Behandlingstiden varierar, men det brukar handla om ungefär 15 veckor vid konventionell KBT och 12 vid internetbehandling.

– Det här är en väldigt positiv patientgrupp att arbeta med. Förutsättningarna att få hjälp är goda och vi har sett stora resultat även efter en inte så lång behandling, säger Mia Asplund.

Läs också: Social ångest: Detta behöver du veta

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen