Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 november

Gul paprika nyttigast

All paprika är nyttig. Men en färg är nyttigare än andra. Gissa vilken!

 Omogna paprikor är gröna. När de mognar skiftar de färg och blir ännu nyttigare.
Omogna paprikor är gröna. När de mognar skiftar de färg och blir ännu nyttigare. FOTO: Istock

Alla paprikor är gröna i början. De gula, orangea och röda paprikorna du köper i butiken har skiftat färg från grönt genom att de har fått hänga kvar på sina grenar och mogna. Vilken färg de slutligen får beror på sort.

Mogna är nyttigare

Förenklat kan man säga att ju mognare paprika, desto sötare och nyttigare är den.

Kollar man i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, som anger näringsvärden för tusentals olika livsmedel, framkommer det att den nyttigaste paprikan är gul. Den visar sig vara en riktig C-vitaminbomb och innehåller till och med mer C-vitamin än apelsiner.

Läs också: Julgransinspiration – spana in de här 8 vackra

Hur mycket paprika ska man äta?

Men alla paprikor är rika på C-vitamin (se längre ner i artikeln). Stoppar du i dig en tredjedels paprika, oavsett färg, har du fått i dig ditt dagsbehov av C-vitamin, enligt Livsmedelsverket.

Fler nyttigheter

Förutom C-vitamin innehåller paprika nyttigheter som järn och kalcium. Även här toppar gul paprika med högre näringsvärden än sina röda och gröna kamrater.

C-vitamin i paprika

  • Gul paprika innehåller 163 milligram C-vitaminer per 100 gram
  • Röd paprika innehåller 144 milligram C-vitamin per 100 gram
  • Grön paprika innehåller 109 gram C-vitamin per 100 gram

Läs också: Så får du i dig 500 gram grönsaker per dag

Svårt mogna paprikor hemma

Det är mycket svårt att få gröna paprikor att mogna till gult, orange eller rött hemma på köksbänken. Men det kan gå, speciellt de mindre sorterna.

Men enligt Lands tidigare bloggare Sara Bäckmo blir paprikorna alltid sötast och godast när de får mogna innan skörd i solen.

Källa: Livsmedelsverket, Nordiska näringsrekommendationerna, Sarabackmo.se

Läs också: Så sköter du om din julros

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen