Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 februari 2017

Inomhusluften kan göra dig sjuk – så skyddar du dig

Vi nordbor håller oss mycket inne, särskilt nu under vintern. Och allt fler av oss blir sjuka av inomhusluften. Det här kan du själv göra för att förbättra den.

FOTO: Mostphotos

1. Kolla ventilationen

Immiga fönster och matoslukt i andra rum än köket är två vanliga tecken på dålig ventilation. För att luftomsättning ska bli så bra som möjligt, se till exempel till att alla fönsterventiler alltid står öppna och att de är rena.

2. Skippa heltäckningsmattan

Den är ofta både en källa till och en samlingsplats för skadliga partiklar.

3. Städa ofta

Och välj en dammsugare med bra filter. Hälsofarliga ämnen fastnar gärna i damm. Undvik att dammtorka med en trasa som sköljs i vatten, då åker ämnena ut i avloppet!

4. Diska filtret

Glöm inte att göra rent filtret i spisfläkten, där åker mycket smutsig luft ut.

 5. Vädra efter eld

Stearinljus släpper ifrån sig mycket partiklar när de brinner. Vädra därför ordentligt när du släckt ljusen men inte under tiden de är tända. Det samma gäller när du har eldat i öppna spisen.

6. Lita inte på luftrenaren

Många luftrenare släpper ut ozon som kan vara besvärande främst för astmatiker. Det finns heller inga luftrenare som tar bort alla skadliga ämnen och en del av dem släpper till och med ifrån sig farliga ämnen om filtret inte byts i tid. Detta enligt Råd & Röns amerikanska motsvarighet Consumer Reports.

 7. Köp gröna växter

Vissa växter är särskilt bra luftrenare, till exempel murgröna, fredskalla, svärmorstunga, ampellilja och olika palmer. Det visar en studie gjord av NASA från slutet av 1980-talet.Men se dem som ett komplement till andra åtgärder, det behövs väldigt många växter för att effekten ska bli mer omfattande.

8. Lufta nya prylar

Om det går, vädra nya kläder och möbler innan du tar in dem i huset.

9. Stäng av elektroniken

Elektronikartiklar utsöndrar mest skadliga ämnen när de är varma, stäng därför av när du inte använder dem.

Källor: Råd & Rön och Villaägarna

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen