Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 20 februari 2020

Nässpray – biverkningar, beroende och tips på avvänjning

Vanlig nässpray från ditt apotek eller din mataffär kan leda till missbruk och beroende. Land reder ut vad som händer om du sprejar näsan för mycket.

 Allt fler yngre kvinnor blir beroende av nässpray. Det här är biverkningarna och så blir du kvitt beroendet!
Allt fler yngre kvinnor blir beroende av nässpray. Det här är biverkningarna och så blir du kvitt beroendet! FOTO: Istock

Visste du att man kan bli beroende av vanlig nässprej? Ett problem som dessutom tycks öka. Inte minst bland yngre kvinnor. Och i storstäderna.

Avsvällande nässpray

Stress anses vara en orsak till överanvändning av avsvällande nässpray. Föroreningar och torr luft är andra. Dessutom säljs nässpray numera fritt på apotek och i vanliga livsmedelsbutiker, så den ökade tillgängligheten verkar ha lett till mer lättvindig användning.

Läs också: Halsfluss – vanliga symtom

Nässpray kan vara skadligt

Hur som helst kan det vara skadligt att i tid och otid spreja näsan. Nässpray är nämligen ganska starka grejer.

Här reder vi ut riskerna och vad som händer när man använder för mycket nässpray. Men först får du veta hur du använder nässpray på rätt sätt.

Dosering av nässpray

Nässpray som har en avsvällande effekt kan lindra vid tillfällig nästäppa. De vanliga rekommendationerna är max 10 dagars användning. Vissa läkare är mer restriktiva och menar att 3–4 dagar är tillräckligt.

Biverkningar av nässpray

Detta kan hända om du använder nässpray längre än 10 dagar:

• Motsatt effekt. Om du använder nässpray under en lång tid får sprayen motsatt effekt. I stället för att ta bort nästäppan så blir du ännu mer täppt. Risken är då att du sprejar ännu mer och blir ännu mer täppt. Du hamnar i en ond cirkel som är svår att bryta.

Det som har hänt i detta läge är att kroppens egen förmåga att dra ihop blodkärlen i näsan har förslappats med nästäppa, ibland kronisk, som följd.

• Förlängd förkylning. Nässpray försämrar den normala genomblödningen i dina slemhinnor. Det kan leda till att förkylningar blir extra långvariga.

• Mottaglig för bakterier. Irriterade och svullna slemhinnor, som är en följd av för mycket nässpray, gör att virus och bakterier lättare får fäste och du blir sjuk.

• Sömnproblem. Den täppta näsan kan störa din sömn och du blir trött.

• Tryck. Torr mun, sämre förmåga att känna dofter och ändrat tryck i örat är andra vanliga biverkningar.

• Skamkänslor. Många skäms över sitt missbruk vilket i sig kan leda till att man mår psykiskt dåligt.

• Operation. Missbruk av nässpray kan i värsta fall leda till att man måste operera bort den del av slemhinnan som har blivit skadad.

• Missbruk och beroende av nässpray. Det finns nässpraysmissbrukare som påstår att det är lika svårt att sluta med nässpray som att sluta röka.

Bli av med missbruket

Så här kan du bryta missbruk och beroende av nässpray:

• Allra bäst är att sluta tvärt. Även om nästäppan kan förvärras under några dagar så brukar näsan bli helt återställd redan efter några veckor.

• Trappa ner med nässpray anpassad för barn.

• Trappa ner med hjälp av kortisonspray. Fråga på apoteket.

• Saltlösning. Att skölja näsan med saltlösning anses ofarligt men kan kännas skönt när näsan kliar och är irriterad.

Källor: Vårdguiden 1177, Kry, Kronans apotek, Metro

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen