Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 24 juni 2019

Naturen lyfter din hälsa – 2 timmar per vecka räcker

Ny forskning visar att bara två timmar per vecka i naturen har en positiv effekt på vårt välmående.

 Två timmar i naturen per vecka räcker för att dra nytta av hälsofördelar, visar en svensk-brittisk studie.
Två timmar i naturen per vecka räcker för att dra nytta av hälsofördelar, visar en svensk-brittisk studie. FOTO: iStock

Det är ingen nyhet att naturen är rena hälsokicken. Forskning har tidigare kunnat visa att naturen till och med är mer effektiv än mediciner när det gäller att bota stressjukdomar som utmattningssyndrom.

Nu har en omfattande svensk-brittisk studie, ett samarbete mellan University of Exeter och Uppsala universitetet, kunnat fastställa mer specifikt hur lång tid man behöver spendera i naturen varje vecka för att uppnå hälsofördelar.

Två timmar ger hälsoeffekt

I studien, som Science Daily rapporterar om, hämtades hälsodata från 20 000 britter där resultatet visade att de som tillbringar minst två timmar i veckan i naturen mådde bättre både psykiskt och fysiskt.

– Det är välkänt att det kan vara bra för människors hälsa och välbefinnande att vistas utomhus i naturen, men hittills har vi inte kunnat säga hur mycket som behövs. Två timmar i veckan är förhoppningsvis ett realistiskt mål för många människor, säger Dr Mat White, som ledde studien på University of Exeter Medical School, till Science Daily.

Läs också: Naturen botar stressjukdomar bättre än medicin

Kan spridas ut över veckan

Tiden behöver inte vara sammanhängande utan kan spridas ut över veckans dagar. Huvudsaken är att man kommer ut i naturen, vilket i studien definieras som exempelvis naturreservat, stadsparker, landsbygden eller stranden.

– Att tillbringa tid i naturen kan ge oss perspektiv på livsförhållanden, minska stress och mer kvalitetstid med vänner och familj, säger Terry Hartig, professor vid Uppsala universitet, som också medverkat till studien.

Forskarna hoppas att studien ska kunna stötta initiativ till att rekommendera tid i naturen på samma sätt som man rekommenderar fysisk aktivitet veckovis.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen