Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 24 juni 2019

Naturen lyfter din hälsa – 2 timmar per vecka räcker

Forskning visar att bara två timmar per vecka i naturen har en positiv effekt på vårt välmående.

 Två timmar i naturen per vecka räcker för att dra nytta av hälsofördelar, visar en svensk-brittisk studie.
Bild 1/2 Två timmar i naturen per vecka räcker för att dra nytta av hälsofördelar, visar en svensk-brittisk studie. FOTO: iStock
 An old mossy stonewall surrounded of blossom windflowers in a forest at the Swedish island Oland
Bild 2/2 An old mossy stonewall surrounded of blossom windflowers in a forest at the Swedish island Oland FOTO: kn1

Det är ingen nyhet att naturen är rena hälsokicken. Forskning har tidigare kunnat visa att naturen till och med är mer effektiv än mediciner när det gäller att bota stressjukdomar som utmattningssyndrom.

En omfattande svensk-brittisk studie, ett samarbete mellan University of Exeter och Uppsala universitetet, har kunnat fastställa mer specifikt hur lång tid man behöver spendera i naturen varje vecka för att uppnå hälsofördelar.

Två timmar ger hälsoeffekt

I studien hämtades hälsodata från 20 000 britter där resultatet visade att de som tillbringar minst två timmar i veckan i naturen mådde bättre både psykiskt och fysiskt.

– Det är välkänt att det kan vara bra för människors hälsa och välbefinnande att vistas utomhus i naturen, men hittills har vi inte kunnat säga hur mycket som behövs. Två timmar i veckan är förhoppningsvis ett realistiskt mål för många människor, berättade Dr Mat White, som ledde studien på University of Exeter Medical School, för Science Daily.

Läs också: Naturen botar stressjukdomar bättre än medicin

Kan spridas ut över veckan

Tiden behöver inte vara sammanhängande utan kan spridas ut över veckans dagar. Huvudsaken är att man kommer ut i naturen, vilket i studien definieras som exempelvis naturreservat, stadsparker, landsbygden eller stranden.

– Att tillbringa tid i naturen kan ge oss perspektiv på livsförhållanden, minska stress och mer kvalitetstid med vänner och familj, säger Terry Hartig, professor vid Uppsala universitet, som också medverkat till studien.

Forskarna hoppas att studien ska kunna stötta initiativ till att rekommendera tid i naturen på samma sätt som man rekommenderar fysisk aktivitet veckovis.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen