Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 29 december 2016

Spännande forskning: Gnäll kan skada din hjärna

Negativt ältande är trist och kan förändra din hjärna – till det sämre. Här får du smarta tips för ett mindre gnälligt liv.

FOTO: Istock

Det är mänskligt att då och då känna sig missnöjd. Men att ständigt klaga på minsta lilla, särskilt sådant du varken kan eller tänker göra något åt, är dumt. Gnäll föder nämligen mer gnäll. Och det är extremt smittsamt. Summan av allt gnäll är en stark känsla av frustration och maktlöshet.

Som om det inte vore nog har forskare också upptäckt att gnöl och negativitet faktiskt kan skada nervceller i hjärnan som styr känslor, förnimmelser och minne. Negativt ältande sätter nämligen i gång en stressreaktion som leder till ökad utsöndring av stresshormonet kortisol. Och ju mer kortisol som frigörs genom negativa tankar och upplevelser, desto svårare blir det för hjärna att bilda nya, positiva minnen. Kortisolet bryter nämligen ner hippocampus som bland annat spelar en viktig roll för minne, känslor och inlärning.

Enligt den amerikanska neuropsykologen Rick Hanson kan upplevelser och tankar skapa nya synapser och till och med ändra våra gener, vilket i sin tur påverkar hjärnans struktur. Tråkigt nog är hjärnan dessutom känsligare för negativ än positiv påverkan.

Inga roliga nyheter för den som har en benägenhet att se livet från den lite mer gråbrunsvarta sidan. Men det finns hopp. Det är nämligen möjligt att i någon mån hålla negativiteten stången. Här är 4 smarta knep:

1. Meditera mera

Mindfulness är en meditationsteknik som kan minska stress och nedstämdhet. Genom neutral närvaro i stunden, där du inte värderar eller dömer, övar du upp din förmåga att förhålla dig mer accepterande mot både dig själv och omvärlden. Exempel på mindfulnessövningar finns bland annat på Vårdguiden.

2. Var uppmärksam

Öva på att bli mer medveten om ditt gnäll, först då kan du aktivt försöka motverka det. Vilka negativa tankemönster har du lätt för att fastna i? Vad triggar igång ditt gnäll? När du vet det har du en chans att stoppa dig själv! Tankens kraft är stor.

3. Skapa avstånd

Negativa och gnälliga personer sprider effektivt dålig stämning. Hur känns det när din trista kollega har lyckats slå klorna i dig och stått och väst fram sitt missnöje över allt från arbetsbelastning till usla chefer och det sura automatkaffet i tio minuter? Just det, inte särskilt muntert.

Ser du hen närma sig genom kontorslandskapet, vik av mot toaletterna och lås snabbt in dig tills faran är över. Hinner du inte smita undan, skapa mentalt avstånd. Humma med och le, säg ”jo, kanske det” utan att ge mer respons än vad som är absolut nödvändigt. Avvik så fort du får en chans.

4. Ställ den magiska frågan

Oavsett om det är du själv eller någon annan som gnäller. Dra i en mental handbroms genom att ställa frågan: ”Vad tänker du göra åt det?”. Blev det tyst? Bra. Då har du lyckats bryta ältandet. Kom det ett konkret svar? Bra det med, för då har gnället för en gångs skull lett till något konstruktivt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen