Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 maj 2018

Nya rön: Skippa solskyddskrämen - solen är livsviktig!

Att använda solskyddskräm – och undvika solen – kan vara skadligt! Det visar en svensk studie.

FOTO: Istock

Det är en studie med nära 30 000 svenska kvinnor i åldrarna 25-64 år, med början av 1990-talet och en uppföljning 20 år senare. Den publicerades 2016.

Fördubblad hjärtrisk att undvika sol

Resultatet visar att de som undviker att sola fördubblar sin risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller blodproppar.

– Vi vet att det till och med är nyttigt för oss att sola i lagom mängder. Och framförallt är det farligt att inte sola, säger docenten och överläkaren Pelle Lindqvist, på Södersjukhuset i Stockholm

– Man ökar sin risk för kardiovaskulära och autoimmuna sjukdomar som diabetes typ 1 och 2, MS och olika reumatiska sjukdomar, fortsätter han.

Läs också: Rädda din syn – 5 steg till rätt sorts solglasögon

Avråder från solskyddskräm

Pelle Lindqvist menar att man både ska akta sig för att ”undersola” och att ”översola” då det ökar risken för hudcancern melanom.

– Man skall sola varje dag, så kort så att man inte bränner sig, mitt på dagen och utan solkräm. Vi rekommenderar att ta lunchkaffet i solen, säger han.

Och han avråder från att använda solskyddskrämer. De kan ge en falsk säkerhet så att man sitter i solen för länge och får skador eftersom huden inte blir röd.

Bättre med skyddande kläder

Han menar att det är därför fallen av melanom ökar i Sverige trots ökad användning av solskyddsmedel.

– Det är aldrig visat att man kan vara ute i solen längre med solskyddsmedel med tanke på melanomrisken. De som smörjer sig för att vara ute länge ökar sin melanomrisk kraftigt, säger han

Då är det bättre för både barn och vuxna att ta på skyddande kläder eller gå in skuggan efter en tid i solen.

Läs också: Sola smart! Så tankar du D-vitamin utan risk!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen