Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 januari 2020

Rödbetsjuice ökar prestationsförmågan

I sin bok Frisk utan fusk undersöker hälsoexperterna Maria Ahlsén och Jessica Norrbom hur hälsosamt det egentligen är med den hyllade rödbetsjuicen. Här är svaret.

 Maria Ahlsén är biokemist och Jessica Norrbom är doktor i fysiologi. Tillsammans har de skrivit boken ”Frisk utan fusk”.
Maria Ahlsén är biokemist och Jessica Norrbom är doktor i fysiologi. Tillsammans har de skrivit boken ”Frisk utan fusk”. FOTO: Fri tanke förlag

Undergörande kokosolja, detoxkurer och kolhydratskräck. På internet och i sociala medier vimlar det av lättköpta budskap om hälsa och kost.

Var skeptisk

Men det finns anledning att vara skeptisk när något låter för bra för att var sant. Det menar biokemisten Maria Ahlsén och Jessica Norrbom som är doktor i fysiologi.

Seglivade myter

I sin bok Frisk utan fusk reder de ut sanningshalten i vanliga påståenden om hälsa. För det florerar en hel del seglivade hälsomyter där ute, konstaterar författarna. Men även en och annan sanning.

Undergörande rödbetsjuice

En välspridd hälsofavorit är den påstått undergörande rödbetsjuicen.

Här verkar dock vetenskap och allmänhet vara överens om flera positiva hälsoeffekterna även om rödbetsjuice inte är den mirakelkur som det ibland hävdas. Det framgår av Maria Ahlséns och Jessica Norrboms faktakoll. Här är deras slutsatser:

Läs också: Rödbetsshot med ingefära och mynta – recept

Fördelar med rödbetsjuice

 Rödbetsjuice framställs ofta som rena mirakelkuren – så här nyttig är den enligt experterna.
Rödbetsjuice framställs ofta som rena mirakelkuren – så här nyttig är den enligt experterna. FOTO: istock
  • Rödbetor och rödbetsjuice är rika på hälsobringande nitrat, precis som exempelvis spenat, ruccola, krasse, selleri och sallad.
  • Rödbetsjuice är ingen mirakelkur men den kan helt klart förbättra din prestationsförmåga. Testpersoner som drack eller åt nitratrika tillskott eller grönsaker orkade träna upp till 25 procent längre tid.

Tips! Drick cirka en halv liter rödbetsjuice några timmar innan du ska springa eller göra något annat konditionskrävande.

  • När nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen vidgas blodkärlen. Det gör att mer syre och näring kan levereras till vävnader i kroppen.
  • Rödbetsjuice har visat sig sänka blodtryck och anses ha positiva effekter även på immunförsvaret, ämnesomsättningen och magsäckens slemhinna.
  • Forskningsstudier visar att nitrat i rödbetor kan skydda mot hjärtinfarkt och stroke.
  • Personer över 60 år som i en studie fick tillskott av koncentrerad rödbetsjuice fick sänkt blodtryck efter tre dagar.
  • Att dricka rödbetsjuice eller äta andra nitratrika grönsaker verkar ge bättre effekt på prestationen än nitratrikt kosttillskott.

Bieffekter av rödbetsjuice

  • Du kan få diarré
  • Du kan kissa rött

Källa:”Frisk utan fusk” av Maria Ahlsén och Jessica Norrbom

Läs också: Giftlarmen vi minns: Så gick det sen för ”livsfarliga” maten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen