Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 juni 2019

Så hittar du borttappade saker

Du är på väg ut och plötsligt hänger inte nycklarna på sin vanliga plats. Frustrerat börjar du leta, osystematiskt rannsakar du hela huset. Men då är du på fel spår! Med Michael Solomons metod kommer du garanterat hitta vad du letar efter.

 ”Det finns inga försvunna föremål, bara osystematiska sökare”, menar författaren Michael Solomon.
”Det finns inga försvunna föremål, bara osystematiska sökare”, menar författaren Michael Solomon. FOTO: iStock

Dåligt minne är inte ett tecken på lägre intelligens.

Det var väl skönt att höra? Faktum är att vårt minne snarare utmanas av vår tendens att hålla många bollar i luften samtidigt och de allra flesta får lite sämre minne med åren, genom det naturliga åldrandet. Minnet påverkas även negativt av fysiska faktorer som stress, dålig kost och sömnproblem. Hos många äldre personer är ensamhet och brist på stimulans en vanlig orsak till att få problem med minnet.

Minnesregler

Amerikanen Michael Solomon har skrivit boken How to find lost objects (översatt hur man hittar borttappade föremål) och har profilerat sig som expert inom området med sin metod för att hitta borttappade objekt.

Här är några av hans bästa tips!

Var lugn

Ett av de största misstagen som människor gör är att få panik eller bli frustrerade, menar Michael Solomon, vilket leder till frenetiskt och ofokuserat letande. Katastroftankarna stör det logiska tänkandet och är inte det minsta fördelaktigt i letandet.

Läs också: WHO: 5 råd som minskar risken för demens

Leta systematiskt

Michael Solomons ledord är att ”det finns inga försvunna föremål, bara osystematiska sökare”. Det gäller alltså att leta systematiskt – ta ett rum i taget och gå inte vidare förrän du har sökt igenom alla möjliga platser i det rummet, noga! Enligt Solomons teori är föremålen sällan längre bort än 45 centimeter från sin ursprungliga plats.

Tänk!

Tänk igenom rimliga platser som föremålet sannolikt kan befinna sig på. Tro det eller ej, men borttappade saker hittas ofta precis på den platsen de borde vara. Om så inte är fallet, är en huvudregel att föremålet lämnades där de senast användes. Ställ dig frågan: Var använde jag föremålet senast? Återskapa situationen genom att följa dina egna spår.

Läs också: Experten Anders Hansen: Så minskar du mobilens påverkan på din sömn

Gå inte i cirklar

Slösa inte tid på att leta på platser du redan har letat på. Det spelar ingen roll hur mycket det än borde vara där, om det inte var där första gången kommer det inte dyka upp där andra gången du tittar. Leta noga redan från början.

Ibland kan vi titta rakt på föremålet vi letar efter, men ändå inte se det. Det kan handla om att man i allt frenetiskt letande nästan glömt vad man letade efter. Ett tips är då att repetera för dig själv medan du letar: ”nycklarna, nycklarna, nycklarna…”.

Sista utvägen: Det var inte du

Du har letat och letat, men inte hittat. Då är du framme vid sista utvägen. Fråga dig: Är det verkligen du som har tappat bort objektet? Eller har kanske någon annan lånat det av dig och lagt det någon annanstans? Fråga snällt: ”Har du möjligtvis sett…?”

Förebygg

Låt prylarna du tenderar att tappa bort sticka ut med färg och form. Märk viktiga papper med en stor färgglad post it-lapp, sätt en stor nyckelring på nycklarna eller ha ljudet på ifall du lätt tappar bort mobilen hemma.

Källor:”How to find lost objects” (bok av Professor Solomon), NY Times, 1177, Vetenskap&Hälsa

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen