Så länge klarar du dig utan mat
Få svenskar har någon krisberedskap när det gäller de mest grundläggande behoven, så som mat och vatten. Land reder ut hur länge kroppen klarar sig utan mat.
– Hur länge har en genomsnittlig svensk person ett lager att äta av? Det är inte speciellt många dagar.
Försvarsmaktens överlevnadsinstruktör David Pilerud anser att svenskarna är extremt dåligt förberedda på en kris. Vid händelse av en kris ska varje enskild individ vara förberedd att klara sig tre dygn, 72 timmar, utan stöd från myndigheter och samhällsfunktioner.
Läs också: Så länge klarar du dig utan vatten
Så länge klarar du dig utan mat
Vatten är alltid högsta prioritet.
– Säkra din egen vattentillgång då har du åtminstone ett 30-tal dagar tills du svälter ihjäl, säger David Pilerud, som är fanjunkare och instruktör på Försvarsmaktens överlevnadsskola.
Möjligheten att överleva utan mat beror på vilket hälsotillstånd en individ befinner sig i och hur mycket extra underhudsfett man har.
– En månad på det en genomsnittlig person har på kroppen är inga problem, säger David Pilerud.
Läs också: 10 saker du behöver veta för att klara krisen bättre
Två månader gränsen
Två månader sägs vara gränsen för hur länge en människa kan klara sig utan mat. Hungerstrejker har visat att människor kan leva i genomsnitt 63 dagar utan mat, men när kroppen utsätts för långvarig svält kan det orsaka bestående nervskador och avdomningar. Den mentala förmågan försämras snabbt när kroppen inte får mat.
Tecken på svält och/eller näringsbrist:
Snabb viktnedgång
Kalla kroppsdelar (händer och fötter)
Mycket långsam vilopuls
Blekhet
Anemi
Järnbrist
Matförsörjningen räcker en vecka i Sverige
Mätningar visar att om Sverige skulle försättas i krisläge klarar vi bara matförsörjningen i ungefär en vecka. Dagens samhälle är beroende av leveranser som kommer till affärerna varje dag. Vid exempelvis ett strömavbrott blir det problem med transporterna och hyllorna i matbutikerna blir snabbt tomma.
Sverige har sedan avvecklingen efter Kalla kriget på 1990-talet inte längre några beredskapslager med mat. Hälften av all mat vi äter i dag är dessutom importerad. ”Beredskapslagret” är helt enkelt det som finns i butikshyllorna.
I vårt nordiska grannland, Finland, har man behållit sin livsmedelsberedskap. Finland kan vid en krissituation vara självförsörjande i upp till ett halvår.
Preppa mat – detta kan vara bra att ha hemma
Konserver, t ex kött- och fiskkonserver, grönsakskonserver, soppkonserver, färdigkokta bönor eller linser på burk.
Krossade tomater i tetra
Torrmjölkspulver
Pulverpotatismos
Torkad frukt, energi- eller proteinbars, nötter
Te och kaffe
Okokt pasta, nudlar eller ris
Knäckebröd eller kex
Havregryn eller rågflingor
Matolja
Läs också: Bunkra mat – lista på vad du bör ha hemma vid en krissituation
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.