Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 10 juni 2019

Bortplockad fästing – det gör du med den

Bränna, spola ner i toaletten eller slänga i soporna? Det florerar myter om vad man ska göra med – och hur man ska göra sig av med – fästingar man plockat. Här är fästingexpertens råd!

 När du plockat en fästing kan du helt enkelt spola ner den i toaletten.
När du plockat en fästing kan du helt enkelt spola ner den i toaletten. FOTO: Istock

En del sommardagar kan man tvingas plocka bort flera fästingar från sig själv, barnen, hunden eller katten.

Vissa hävdar att man snabbt ska bränna upp fästingen för att vara säker på att den är död och inte kan krypa vidare och bita någon på nytt.

Läs också: Så ska du göra med fästingbettet

Gör så här med fästingen

Men det finns enklare sätt enligt fästingexperten Katharina Ornstein, infektionsläkare vid region Skåne som forskat kring borrelia.

– Ja, att stoppa den i papperskorgen räcker, eller spola ned den. Har den redan sugit blod så är den ju nöjd. Dessutom är den ofta skadad eller död efter att man har tagit bort den, säger hon.

Undantaget är om man hittar en vuxen hona, som är stor som en mindre vindruva – och full av ägg. Henne ska man avliva, enligt Thomas Jaenson, professor i entomologi vid Uppsala universitet.

– Jag brukar jag rekommendera att man lägger fästingen i en glasburk eller annan behållare, som innehåller sprit/etanol, 40-procentig eller högre koncentration), T-sprit, eller någon annat giftig vätska, säger han.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen