Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 1 september 2016

Smartbäret! 10 anledningar att älska rönnbär

Proppfulla av nyttiga antioxidanter och C-vitaminer. Rönnbär är bra för hälsan och kan användas till många spännande saker. Här får du alla tipsen.

Passa på att fylla frysen i höst – men vänta till efter frosten om du vill ha mer sötma.

1. Frossa på

Har du också hört att rönnbär är giftiga? Glöm det. Enligt Giftinformationscentralen är de helt ofarliga att äta, råa som tillagade. Men det kan vara bra att känna till att rönnbär innehåller sockeralkoholen sorbitol som har laxerande effekt. Äter du extremt mycket rönnbär kan du därför få problem med magen.

2. Dela med dig

Sidensvansar är förtjusta i rönnbär.
Sidensvansar är förtjusta i rönnbär.

Bären älskas av många fågelarter och är ett viktigt ”skafferi” för dem på vintern. Så plocka gärna lite rönnbär, men länsa inte hela trädet. En rönn full av glada sidensvansar är en fröjd att se!

3. Mer sötma

Rönnen är ett härdigt och anspråkslöst träd som trivs i hela landet. Det gäller även för sötrönn, som ser ut ungefär som vanlig rönn bortsett från att bären är lite större och sötare. Sötrönnar finns att köpa i handelsträdgårdar.

4. Antioxidantrik

Rönnbär innehåller bland annat fenoler, antocyaner, flavonoider och askorbinsyra (C-vitamin). Det är ämnen som motverkar oxidativ stress och verkar antiinflammatoriskt.

Rönnbär tillhör dock inte de bär som har allra högst innehåll av fenoler. Slånbär, fläderbär, björnbär och lingon är exempel på ännu mer fenolrika bär.

5. Självkonserverande

Om du lagar sylt, gelé och så vidare av rönnbär behövs inget konserveringsmedel. Bären är nämligen naturligt rika på bensoesyra.

6. Bäst efter frost

Rönnbär smakar godast när de blivit lite frostnupna. Då mildras syra och beska samtidigt som bären får en lite högre sötma. Var inte för ivrig med att plocka alltså. Fast verkar fåglarna vara på hugget kan du ta in bären och lägga dem i frysen för frostliknande effekt.

7. Spå vädret med rönnbär

Mycket bär betyder mycket snö. Eller?
Mycket bär betyder mycket snö. Eller?

Är det mycket rönnbär på hösten, då blir det en kall och snörik vinter. I alla fall enligt folktron. Forskarna har en annan åsikt: det finns inga kopplingar alls mellan rönnbär och vintervädret. Vad tror du?

8. Hälsobringande

Genom tiderna har rönnbär använts för att förebygga och hjälpa mot en rad åkommor. Bären sägs vara bra för matsmältningen samt motverka urinvägsinfektion och förkylning. Rönnbär ska också vara urindrivande och hjälpa mot förstoppning. Förr användes bären även mot ledvärk, njursten och skörbjugg.

9. Ögonfröjd

Rönnar är bra vackra med sina gulrödorange bär. Men numera finns även arter med vita och rosa bär att få tag i. Kanske något för trädgården?

10. Gott till mycket

Rönnbär är gott att koka gelé av. Blanda eventuellt upp med äpple. Inga tillsatser behövs eftersom rönnbär innehåller naturliga gelé- och konserveringsämnen. Ät gelén till vildfågel och viltkött. Rönnbär kan även mosas genom en sil direkt ner i sås till vilt.

Torkade rönnbär blandas med fördel i müsli. Eller varför inte använda som smakpiff i mörkt bröd och gröt? Sylt, marmelad och saft kan du också göra av rönnbär.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen