Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 13 augusti 2020

Därför är svarta vinbär nyttigt

Svarta vinbär är trädgårdens egna superbär - rika på sjukdomsbekämpande C-vitamin och antioxidanter. Här är 6 hälsoskäl att äta en rågad näve svarta vinbär varje dag!

 Mixa en nyttig smoothie med svarta vinbär!
Mixa en nyttig smoothie med svarta vinbär! FOTO: Istock

De kallas för nordens druvor och odlas med fördel långt upp i norr, där de många soltimmarna anses ge både sötare och nyttigare bär.

Det är en av våra äldsta trädgårdsväxter och återfinns nästan alltid i gamla trädgårdar.

Svarta vinbär rika på läkeämnen

Att svarta vinbär är rika på c-vitamin är känt sedan länge, men senare tids forskning visar att de är rika på flera läkeämnen.

Precis som blåbär innehåller deras mörkblåa färgämne antioxidanter, antocyaniner. De finns särskilt mycket i skalen så det är bra att äta bären hela.

Läs också: Plocka och rensa blåbär effektivt – bästa råden

Svarta vinbär ger en hälsokick

Att frysa in bären direkt efter skörd bevarar näringsämnena bäst.

Då kan man året om få en hälsokick genom att ta fram och äta minst en rågad deciliter eller 100 gram per dag.

Till exempel genom att mixa bären i en smoothie, koka sylt eller kräm av dem.

Eller som Lands bloggare Niklas Kämpargård – torka en del av skörden och mala till ett supernyttigt svartvinbärspulver.

 Minst en rågad näve svarta vinbär varje dag, gärna mer - ger en hälsokick.
Minst en rågad näve svarta vinbär varje dag, gärna mer - ger en hälsokick. FOTO: Istock

6 hälsoeffekter av svarta vinbär

Svarta vinbär förbättrar tarmfloran

Ett dagligt intag av svarta vinbär kan ge en mätbart bättre tarmflora. Det visar en studie med 45 friska försökspersoner som åt svartvinbärsextrakt under fyra veckor. Andelen ”snälla” tarmbakterier som lakto- och bifidobaciller, ökade medan andelen sjukdomsbakterier, som magsjukebakterien clostridium, minskade. Även bakterienzymet Beta-glucuronidase, som kan öka risken för tarmcancer, minskade.

Svarta vinbär ger en C-vitaminkick

Få bär och frukter är så rika på C-vitamin som svarta vinbär. 100 gram ger det dubbla dagsbehovet och dubbelt så mycket C-vitamin som en apelsin. Bären innehåller också E-vitamin, folat, kalium och järn.

Svarta vinbär skyddar ögonen

En studie med i övrigt friska försökspersoner med grön starr, glaukom, visar positivt resultat. Den grupp som fick svartvinbärsextrakt fick ett mätbart lägre tryck i ögat än kontrollgruppen som fick placebo. Antocyaninerna i bären kan också öka blodflödet och stärka blodkärlen i ögat.

Svarta vinbär skyddar hjärtat

Nurses Health Study har följt livsstilen hos mer än 90 000 kvinnor i USA under 25 år. Enligt en studie som bygger på den kan ett regelbundet intag av blå och svarta bär skydda hjärtat. Deltagare som åt bär minst tre gånger i veckan hade 32 procent lägre risk för hjärtinfarkt än dem som åt bär högst en gång i månaden.

Svarta vinbär är rika på nyttiga fibrer

Med sina 7 gram fiber per 100 gram är svarta vinbär det klart mest fiberrika bäret. Innehåller mer än dubbelt så mycket fiber som blåbär, hallon och lingon. Både lösliga och olösliga fibrer vilka är bra för tarmarna, tarmfloran och ökar även mättnadskänslan.

Svarta vinbär kan minska luftvägsbesvär

En mindre studie i Nya Zeeland har funnit att ämnet epigallocatechin, en antioxidant som svarta vinbär är rika på, har en läkande effekt på celler från lungvävnaden. Den stärker immunförsvaret och dämpar inflammationer i lungorna, vilket kan motverka luftvägsbesvär och även astma tror forskarna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen