Symtom på histaminintolerans – och mat att undvika
Histaminintolerans innebär ett stort lidande för den som är drabbad. Här är vanliga symtom och maten som innehåller mycket histamin.
Man tror att ungefär 1-3 procent av alla vuxna är överkänsliga mot histamin, men symtomen är ofta diffusa och mörkertalet antas därför vara stort.
Kan inte bryta ner histamin
Histaminintolerans är dock ingen allergi utan en överkänslighetsreaktion för att kroppen inte klarar av att bryta ner histamin, berättar Jenny van Odijk, överdietist och doktor i klinisk nutrition med inriktning på allergologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Läs också: Så sköter du din azalea
Vanliga symtom på histaminintolerans
- Mag-tarmbesvär som magont, gaser, diarré och förstoppning
- Illamående
- Kräkningar
- Hudbesvär som eksem, nässelfeber, plötslig rodnad, klåda
- Huvudvärk och migrän
- Yrsel
- Hjärtklappning
- Pulsökning
- Blodtrycksfall
- Allergiska besvär som nästäppa, nysningar, rinnande näsa, klåda, brännande känsla i mun och svalg
Mat med histamin
Här är en lista på mat som innehåller höga halter av histamin. Dessa livsmedel kan trigga i gång reaktioner för den som är histaminintolerant.
- Makrill
- Tonfisk
- Ansjovis
- Sardiner
- Sojasåser
- Ostar, flera olika sorter
- Lagrade köttprodukter till exempel salami, korv och rökt skinka, spenat och tomater, surkål, öl, vin och surkål och andra fermenterade grönsaker
- Lång lagring av mat, hög temperatur och dålig hygien ökar mängden histamin
Källor: Livsmedelsverket, Allergia, FFFA.se
Läs mer om histaminintolerans: Zandra lider av histaminintolerans: ”Reagerade på allt jag åt”
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.