Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 2 september 2019

Tecken på äktenskap i kris

Knakar äktenskapet i fogarna? Om krisen fortsätter eller förvärras kan det vara dags att fundera på skilsmässa. Här är 8 vanliga tecknen på att relationen kan vara över.

 En skilsmässa är aldrig enkel men kan vara enda vägen bort från ett destruktivt förhållande.
En skilsmässa är aldrig enkel men kan vara enda vägen bort från ett destruktivt förhållande. FOTO: Istock

Relationen krisar och det var längesedan ni hade det bra tillsammans. Det är då frågan kan infinna sig: Är det värt att kämpa eller är det dags att släppa taget och gå vidare? För även om det är smärtsamt, gör ont och föregås av stor vånda och sömnlösa nätter så är skilsmässa ibland det klokaste valet.

Mår bättre efter skilsmässan

Forskning visar nämligen att de allra flesta återhämtar sig och mår trots allt bättre efter en skilsmässa. Det menar Emma Frans, doktor och forskare vid Karolinska Institutet.

Antalet skilsmässor ökar inte

I ett inslag i SVT nyheter slår hon också hål på myten om att antalet skilsmässor i Sverige skulle öka. Sedan 1970-talet har antalet skilsmässor varit i stor sett det samma och ligger på runt 25 000 per år. Inte heller håller äktenskapen kortare tid nu än förr, vilket också är en vanlig missuppfattning.

Skiljer sig efter fyra år

Enligt statistik, som Emma Frans refererar till, är det en skilsmässotopp efter fyra-fem års äktenskap. Därefter minskar risken. Antalet guldbröllop, som innebär att ett par har varit gift i 50 år, ökar till och med.

Dags att gå vidare

Här nedan följer ett antal tecken på att det kan vara dags för dig att gå vidare. De är sammanställda utifrån konkreta tips och råd från psykologer och terapeuter som har specialiserat sig på parrelationer.

Se varningsflaggorna i relationen

Men det handlar inte om att ge upp vid första tecken. Om ni däremot inte lyckas bryta negativa beteendemönster, hur ni än försöker, och tror er få ett bättre liv på var sitt håll, ja, då kan det vara dags att fundera på om ni verkligen är bra för varandra. Forskning visar till och med, enligt relationscoachen Michael Larsen, att hjärnan kan ta skada av att leva i ett osunt förhållande.

OBS! Betrakta de 8 tecknen nedan som varningsflaggor, inte som uppmaningar till att ni ska skilja er.

Läs också: 8 tips på hur ni återupplivar kärleken!

8 tecken på att det kan vara dags att separera

 Ständiga gräl tär på relationen.
Ständiga gräl tär på relationen. FOTO: Istock

1. Psykisk eller fysisk misshandel

Ingen människa ska behöva leva med en person som är kontrollerande, våldsam, hotar, är överdrivet svartsjuk eller som utsätter dig för kränkningar. Om psykisk eller fysisk misshandel förekommer och du kanske tassar på tå för att inte provocera din partner är skilsmässa nog en lämplig utväg.

Läs också: Hantera din partners svartsjuka: Expertens bästa råd

2. Ni har förlorat respekten för varandra

När den där fina känslan av ett förtroligt ”vi” går förlorad är det kris. Steget är då inte långt till elakheter, förakt, ironi, hånfullhet och ilska. Och detta, menar psykologen Anders Nyman i SVT, är allvarliga tecken på bristande respekt för varandra. Och ömsesidig respekt är enligt de flesta relationsexperter en förutsättning för en sund, jämlik och hållbar relation.

3. Du tappar respekten för sig själv

Ett allvarligt tecken, enligt relationscoachen Michael Larsen, är om man börjar tappa respekten för sig själv och tummar på vad man tycker är ok och inte ok. Att lämna en destruktiv relation som gör dig illa kan då liknas vid en barmhärtighetshandling, enligt hans erfarenheter.

4. Ni är inte längre intresserad av och nyfikna på varandra

Om ni har slutat att ställa frågor till varandra och inte längre visar intresse eller empati, ja, då befinner sig relationen i farozonen. Det menar psykologen Anders Nyman som har skrivit en bok om relationer tillsammans med radiopsykologen Allan Linnér. Ointresset leder inte sällan till att ni slutar att bekräfta varandra och ni blir osynliga för varandra. Varningsflaggor du bör se upp med!

Läs också: Så lär du känna din partner

5. Ni har inget gemensamt och vill olika saker i livet

Det kan kännas som om ni lever parallella liv fast under samma tak. Allt oftare väljer ni att göra olika saker, har olika värderingar och skilda uppfattningar om vad som är viktigt i livet. Då kan det vara dags att tänka på om ni verkligen är rätt för varandra. Riktigt illa blir det, menar psykologen Egil Linge, om ni hindrar varandra från att göra sådant ni gillar att göra.

6. Missbruk

Alkohol- eller drogmissbruk bryter ner en relation. Om din partner som exempelvis dricker för mycket inte inser eller vill ta itu med problemet så är det troligtvis dags att dra sig ur förhållandet. Både relationen och du själv riskerar annars att brytas ner. Och tro inte att du kan ”hjälpa” din partner bort från missbruket. Viljan att sluta måste komma från missbrukaren själv – och vara genuin.

7. Brist på närhet, ömhet och sex

Kramas, gosa, hålla i handen, kyssas. Ömhetsbetygelser är livsviktiga för att kärleksrelationen ska hållas levande. Liksom sex. Om förtrolighet och närhet saknas glider man lätt isär. Om det inte blir bättre ens med proffshjälp kan det vara svårt att fortsätta tillsammans.

8. Otrohet

Händer det en gång behöver det inte vara kört. Händer det igen och igen – ja, då är äktenskapet i fara. Tilliten kan ha blivit så pass tilltufsad att den är svår att reparera. I det läget, säger familjerådgivaren Anders Nyman till Aftonbladet, bör man undersöka om det verkligen är värt att gå vidare i relationen.

Källor: SVT, Hälsoliv, separations.se, Skilsmässopodden, Aftonbladet, SR

Läs också: De fyra S:en räddar ditt äktenskap!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen