Vilka vitaminbomber! Ät dig frisk med 7 nyttiga kålsorter
Vill du hålla dig frisk till en billig penning? Satsa på vitkål, grönkål, broccoli, rödkål… Kål är bland det nyttigaste du kan lägga på tallriken!
Kål riktigt spritter av hälsobringade ämnen. Det är allt från C-vitamin, folsyra, K-vitamin och mineraler. Men det är särskilt några ämnen som gör kål till supermat – de svaveldoftande glukosinolaterna.
Kål skyddar mot fiender
– Ja, de är typiska för korsblommiga växter som kål. Förutom att de ger en karaktäristisk smak och lukt skyddar de också växterna mot yttre fiender som insekter, svampar, eller stark sol, säger Anna Stubbendorff, legitimerad dietist.
– Och de skyddar även människor. När kål bryts ned i mag- och tarmsystemet bildas ämnen som i flera studier visat sig ha betydelse för risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, fortsätter hon.
Rekommenderar kål
I sitt jobb som dietist rekommenderar Anna Stubbendorff ofta kål:
– Ja, den är väldigt näringsrik och färgrik. Många kålsorter går utmärkt att lagra, är lätta att få tag på året runt och är dessutom billiga råvaror.
1. Rödkål kan tävla med blåbär 
Den röda färgen tillför ännu ett supernyttigt ämne – antocyaniner, samma antioxidant som finns i blåbär. Plus alla andra hälsofrämjande kålämnen.
Så mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter innehåller 100 gram rödkål: 48 µg K-vitamin, 57 mg C-vitamin, 0,21 mg B6, 290 mg kalium och antioxidanter: orac-värde 2 252.
2. Grönkål – nya supermaten!
Grönkål är den nya supergrönsaken. Den har extra allt av det som gör kål nyttigt plus betakarotener, och lutein som kan motverka ögonsjukdomar.
Så mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter innehåller 100 gram grönkål:
120 mg C-vitamin, 5 200 µg A-vitamin, 5,4 µg E-vitamin, 63 µg folsyra, 530 µg kalium och antioxidanter: orac-värde 1 770.
3. Kålrabbi – ett kompakt kraftpaket
Doldisen i kålfamiljen som är minst lika nyttig som sina mer kända släktingar. Rik på kalium som är bra för hjärtat, plus mycket kålföreningar. Mättar dessutom bra genom sin höga fiberhalt.
Så mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter finns i 100 gram kålrabbi:
62 C-vitamin, 350 mg kalium, 24 mg kalcium, 0,5 mg B6 och 24 µg betakaroten.
4. Brysselkål skyddar cellerna
Brysselkål har en speciell kombination av cancerbekämpande svavelämnen som också skyddar DNA och stärker immunförsvarets vita blodkroppar.
Så mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter finns i 100 gram brysselkål:
85 mg C-vitamin, 90 µg folsyra, 0,22 mg B6, 1,4 mg järn och antioxidanter: orac-värde 980.
5. Vitkål är bra för magen
Vitkål är billig supermat, bäst som rå eller lätt ångkokt, cancerförebyggande, gynnar nyttiga tarmbakterier, kan lindra inflammerade leder som omslag.
Så mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter innehåller 100 gram vitkål:
37 mg C-vitamin, 76 µg K-vitamin, 57 µg folsyra, 270 mg kalium och antioxidanter: orac-värde 508.
6. Broccoli – sjukdomsbekämparen
I broccoli finns ett koncentrat av kålämnen, särskilt svavelföreningen sulforaphane som kan ha effekt på allt från tumörer till högt blodtryck.
Så mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter finns i 100 gram broccoli:
83 mg C-vitamin, 175 µg folsyra, 920 µg A-vitamin, 0,21 mg B6, 332 mg kalium och antioxidanter: orac-värde 1 632.
7. Blomkål är bra för lederna!
Förutom cancerbekämpande effekt som hos all kål, kan blomkål minska risken för reumatism. Det höga fiberinnehållet är också bra för magen.
Så mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter finns i 100 gram blomkål: 73 mg C-vitamin, 920 µg A-vitamin, 47 µg folsyra, 0,2 mg B6, kalium 300 mg, och antioxidanter: orac-värde 620.
4 skäl att frossa i kål!
Här är några exempel på vad forskningen säger om kål:
Läs även: Så här odlar du svartkål – så enkelt