Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 april 2019

Vita fläckar på naglarna

Nej, det beror inte näringsbrist! Vita fläckar på naglar är tecken på något helt annat. Det är förmodligen inte som du tror.

 Teorierna om varför man få vita fläckar på naglarna är många och oftast felaktiga.
Teorierna om varför man få vita fläckar på naglarna är många och oftast felaktiga. FOTO: istock

För lite kalcium, för mycket stress eller brist på protein. Teorierna om varför man får vita fläckar på naglarna är många. Men de allra flesta tycks bara vara myter.

Vita fläckar på naglarna – näringsbrist

Det menar näringsfysiologen Tine Sundfør. Exakt vad de vita fläckarna beror på vet man dock inte helt säkert, säger hon till kk.no. Men man vet att de inte är kopplade till näringsbrist.

Läs också: Slipp fotproblem! Tips som förebygger

Vita fläckar är skada på nageln

Den vanligaste förklaring till att de uppstår är, enligt Tine Sundfør, att nageln har fått en pytteliten skada så att luft har smugit sig.

Vita fläckar på nageln växer bort

Den här sortens fläckar försvinner av sig själva vart efter nageln växer från roten. Men våra naglar växer långsamt så det kan ta från ett halvår upp till ett år.

Kan bero på infektion

I sällsynta fall kan fläckarna vara tecken på en underliggande infektion. Men i de allra flesta fall är vita fläckar på naglarna helt ofarliga och du undviker dem alltså varken med mjölk eller med kosttillskott.

Läs också: Så slipper du fotsvamp

Källor: Nrk.no. kk.no

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen