Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 18 januari 2018

3 skäl till att träskärbräda är bäst

Skärbrädor av trä utklassar dem av plast på tre viktiga sätt!

Många väljer plastskärbrädor för att dessa är billigare och mer hygieniska än trädito. Men, det är inte riktigt så enkelt. Det finns tvärtom flera skäl till varför skärbrädor i trä är bättre än varianter i plast.

Här är 3 skäl att välja skärbrädor i trä:

1. Mer hygieniskt

 Bra med särskild skärbräda för rått kött och fisk som innehåller mycket bakterier. Men givetvis ändå skrubba av ordentligt efter användning.
Bra med särskild skärbräda för rått kött och fisk som innehåller mycket bakterier. Men givetvis ändå skrubba av ordentligt efter användning. FOTO: fcafotodigital

Bakterier trivs betydligt sämre i trä än i plast. Dels för att ämnen i träet tycks missgynna bakterier och dels för att trä torkar snabbare än plast (bakterier trivs bäst i fukt). En äldre studie Trä i Livsmedelsindustrin, visade att bakterier på trä minskade lika mycket på 2 timmar som 168 timmar för plast.

Bakterier tenderar dessutom att börja gro i de skärspår som bildas i skärbrädan. Skärbrädor av ändträ (där man limmat ihop skurna bitar och låtit bitarnas snittyta bilda skärbrädans skäryta) har en förmåga att läka ihop dessa spår, vilket plastbrädor helt saknar.

Ek, bok och furu är bäst. Låt skärbrädan stå torrt.

2. Ekonomiskt

 Trä vinner över plast som material i skärbrädor.
Trä vinner över plast som material i skärbrädor. FOTO: Cameravit

En träskärbräda kanske kostar mer i inköp men skaffar du en rejäl sort – och sköter den väl – kan den hålla i åratal. Blir ytan sliten och repig går den att slipa ytan len med sandpapper. Rengör träbrädan med hett vatten, såpa eller citron och salt. Samt olja in den så håller den länge (till exempel med en neutral matolja).

3. Miljövänligt

 Trä är mer hygieniskt än plast som material i en skärbräda.
Trä är mer hygieniskt än plast som material i en skärbräda. FOTO: dopam

Trä är ett förnybart material som är nedbrytbart i naturen, till skillnad från plast.

Läs också: Husmorstips: Så gör du rent skärbrädan snabbt och enkelt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen