Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 28 maj 2019

Boverket ger vedspisar grönt ljus

Efter två års kamp har Vedspisupproret vunnit. Boverket föreslår nu att regler mot vedspisar tas bort.

 Nu kan du lugnt fortsätta att elda i vedspis – Boverket slopar förbudet.
Nu kan du lugnt fortsätta att elda i vedspis – Boverket slopar förbudet.

År 2017 beslutade Boverket att införa ett förbud mot installation av äldre vedspisar i nybyggda eller moderniserade äldre hus. Beslutet motiverades med att äldre vedspisar ansågs miljöfarliga.

Samtidigt startades Vedspisupproret, en Facebookgrupp(obs: extern länk), som i två år har lobbat för att förbudet inte ska träda i kraft. Slutgiltigt beslut om förbud har skjutits upp tre gånger – och ser nu ut att avblåsas helt.Läs också: Därför är en vedspis så bra att ha

Regeringen krävde utredning

I ett pressmeddelande skriver Boverket:

”Nu föreslår Boverket att reglerna för köksspisar tas bort från och med den 1 oktober 2019. Det innebär att köksspisar som eldas med ved inte längre omfattas av utsläppskraven.”

Detta efter att Boverket på uppdrag av regeringen har genomfört en konsekvensutredning.

Kostnaderna större än nyttan

”Utredningen visar att det endast finns ett fåtal begagnade köksspisar på marknaden och att hälsovinsterna med att reglera dessa är små. Boverket gör därför bedömningen att den administrativa kostnaden är större än nyttan med regeln”, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket i pressmeddelandet.

Vågar inte ropa ”hej”

Ann Tiljestrand är en av grundarna till Vedspisupprorets Facebooksida. Hon är glad åt beskedet men vågar inte ropa ”hej” riktigt ännu.

– Det är absolut en delseger och det låter som att vi kommer vinna. Men vi har varit med om ett sådant besked en gång tidigare i civilutskottet och sedan kom en konsekvensutredning i stället. Det kan komma remissvar på detta som hindrar, säger hon.

– Det är också oklart vad som händer med de antika kaminerna.

Träder i kraft i höst

Under en övergångsperiod har man inte behövt tillämpa det nya kravet. Boverket föreslår nu att kravet för köksspisar tas bort innan övergångsperioden löper ut.

Förslaget skickas på remiss och om inga synpunkter lämnas kan regeländringen träda i kraft den 1 oktober 2019.

Från och med år 2022 kommer nyproducerade köksspisar att omfattas av utsläppskrav enligt en EU-förordning.

Läs också: Allt om Vedspisupproret hittar du här

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen