Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 7 januari 2019

Därför känns det så kallt inomhus runt ”nollan”

Nej, det är inte inbillning. Det är svårare att få det varmt inne när temperaturen pendlar runt noll grader. Orsaken sitter i väggarna, golven och i värmesystem med tolkningsproblem.

 Kallt inne fast det knappt ens är vinter ute? Det finns en förklaring.
Kallt inne fast det knappt ens är vinter ute? Det finns en förklaring. FOTO: Istock

Ute är det några grader varmt men inne i huset fryser folk och muttrar om att ”kylan slår in”. Som tröst hävdar många att man får stå ut tills den riktiga vinterkylan kommer, då blir det varmt på elementen.

Sitter det bara i huvudet? I ovana med att handskas med kylan? Enligt Hans Persson, lärare i byggteknik på Dalarnas högskola, är det inte inbillning.

– Det går åt förhållandevis mycket energi för att värma ett hus när det är runt noll grader ute än när det är kallare. Det beror på en tröghet i husmaterialet och på hur värmesystemet fungerar, förklarar han.

Tvekan ger kyla

När det inte är så kallt tvekar värmesystemet, slår på och av, lite som vi själva gör innan vi börjar frysa på allvar.

– Tänk på när du fryser på morgonen och tar täckjackan. När du sedan ska hem är det mycket varmare och du förstår inte varför du valde som du gjorde.

Resultatet blir att huset värms upp lite för att sedan svalna tills värmesystemet vill slå på igen och uppvärmningen får börja på nytt.

När det är riktigt kallt finns det ingen tvekan. Värmesystemet går hela tiden, materialet i huset hålls varmt och magasinerar värmen. Och när folk säger att kylan slår in är det egentligen värmen som kryper ut.

Äldre hus med problem

– Där skiljer det mellan olika material. Stenhus har en tung stomme som tar lång tid att värma upp och sedan håller värmen längre. Ett trähus är lättare och sämre på att magasinera värme. Sedan kan konstruktionen ställa till det. Ett äldre hus med gjuten bottenplatta kan till exempel ha direktkontakt med kölden, säger Hans Persson.

Nyare bottenplattor gjuts med cellplast i botten och ytterkanterna så att kylan hålls undan. Nyare hus har också smartare värmesystem än de äldre. Ett exempel är en värmepump som bara har en givare utomhus på norrsidan.

– Är givaren felplacerad kan systemet tro att det är varmt ute. Då blir det kallt inne.

Läs också: Rengöra ugnen – här är bästa tipsen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen