Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 2 april 2020

Här är sakerna du inte ska diska i diskmaskinen

För att dina köksredskap ska klara sig så bra som möjligt gäller det att du tar hand om dem på bästa sätt. Här är sakerna som du aldrig ska stoppa i diskmaskinen.

Kan man diska gjutjärn i maskin?

 Gjutjärn ska absolut inte diskas i maskin!
Gjutjärn ska absolut inte diskas i maskin! FOTO: Istock

Gjutjärn ska du aldrig diska i diskmaskin eftersom det tar bort den feta ytan som byggts upp under användning. Diskar du i maskin behöver du alltså bygga upp detta lager igen. Diska därför i ljummet vatten, utan diskmedel, diskmedlet riskerar också att förstöra ytan.

Läs också: Så rengör du din gjutjärnspanna

Kristall i diskmaskinen?

Glas och skålar i kristall kan bli grumliga och förlora sin vackra glans av att diskas i diskmaskinen. Det blir också en onödigt hög risk för skador och repor, eftersom kristallglasen kan slå emot annan disk under diskprogrammets gång.

Få loss etiketter i diskmaskin?

Allt med etiketter ska du undvika att diska i diskmaskin, alternativt ta bort etiketterna innan du sätter igång maskinen. De kan nämligen lossna under diskningen. Lossnar de finns det en stor risk att både själva etiketten och limmet fastnar i maskinens pump, eller blockerar hålen på spolarmarna. Detta blir bra mycket jobbigare än att från början diska etikettdisken för hand.

Vitlökspress och rivjärn blir inte rent

Fantastiska redskap i köket, men det sitter ofta kvar bitar efter användningen. Då är det lätt att vara lat och slänga in i diskmaskinen. Men detta gör ofta större skada än nytta. Diskmaskinen är nämligen väldigt dålig på att få bort bitarna, och vitlökspressen är lika smutsig när den kommer ut igen. Bespara dig tiden och diska för hand med en gång – för att undvika onödigt jobb. Detta gäller också rivjärnet.

Skärbrädor i diskmaskinen

 Skärbräden i trä ska alltid handdiskas.
Skärbräden i trä ska alltid handdiskas. FOTO: Istock

Skärbrädor i trä mår bäst av att diskas för hand. Kör du dem i maskin kan nämligen träet torka ut, skärbrädan böjas och spricka och ytan kan förstöras. Diska därför med varmt vatten, diskborste och diskmedel och skrubba ordentligt. Om skärbrädan börjar få skåror – slipa den så blir den som ny! Även träredskap kan spricka i maskinen. Värme och fukt gör nämligen att träet lätt böjs.

Läs också: Därför är skärbrädor av trä bäst!

Köksknivar i diskmaskin

Maskindisk gör även de vassaste knivarna riktigt slöa eftersom diskmaskinen fräter på eggen. Knivarna kan även rosta (om de inte är rostfria) när de utsätts för vattnet, värmen och slipmedlet i maskinen. Värmen kan i värsta fall också orsaka att handtaget spricker. Även andra vassa föremål som till exempel saxar bör undvika diskmaskinen om du vill att de ska hålla sig så vassa som möjligt.

Läs också: Så håller du dina knivar vassa – tips!

Ugnsformar i diskmaskin

Ugnsformar – ofta fastnar det mat på ugnsformarna som är jobbigt att gnugga bort, och du slänger in den i diskmaskinen. Men lura inte dig själv – klarar inte du av fläcken med lite trött skrubbande klarar inte diskmaskinen av det heller. Fram med stålull eller bikarbonat och jobba på!

Målat porslin i diskmaskin

Har du ärvt porslin som du är extra rädd om eller annat handmålat porslin bör du inte stoppa in det i diskmaskinen om du inte vill att det ska komma ut en vanlig, vit tallrik. Varmt vatten i kombination med diskmedel har en förmåga att i stort sett “äta upp” färgerna.

Vilka bestick tål diskmaskin?

Guld- och silverfärgade bestick – detta kanske är dina finaste bestick och då är det tråkigt att se dem komma ut ur diskmaskinen mer gråa än guldfärgade. Detta gäller såklart allt som är guld- och silverpläterat, även dekor på till exempel vaser. Däremot går det bra att köra disk av äkta silver i maskin eftersom de är av silver rakt igenom. Men resten bör du diska för hand.

Diska koppar i maskin

Koppar – och då menar vi inte koppar som du dricker ur (så länge de inte är handmålade), utan kastruller, stekpannor och formar av koppar. Diskar du dessa i maskin blir färgen lätt dämpad och mörk, eller flammig. Mässing bör också undvikas eftersom det till största del innehåller koppar.

Diska teflon i diskmaskin?

 Teflonpannan blir lätt repig om du diskar den i diskmaskin.
Teflonpannan blir lätt repig om du diskar den i diskmaskin. FOTO: Istock

Diskar du teflonpannorna i maskin kan teflonet lossna och ytan förstörs. Detta kan hända även om den uppges tåla maskindisk, så det är alltid säkrast att diska den för hand. Fördelen gentemot gjutjärn är att detta material faktiskt tål diskmedel, så det är bara att diska på för hand.

Läs också: Byt ut teflonpannan – fyra bra alternativ!

Rengöra aluminium

Aluminium kan dels bli svart av att diskas i maskin men också göra resten av disken och diskmaskinen svart. Så undvik att diska kastruller, burkar och förpackningar. Detta gäller så klart även engångsartiklar.

Termosmuggen i diskmaskinen

 Behåll termosmuggen länge – undvik att diska den i maskin.
Behåll termosmuggen länge – undvik att diska den i maskin. FOTO: Istock

Termosmuggen har blivit otroligt populär på senare år och är perfekt att ta med kaffet i till jobbet. Men efter några gånger behöver den såklart rengöras. Då ska du inte stoppa den i diskmaskinen eftersom det då finns en stor risk att isoleringsförmågan förstörs, och du kan inte njuta av varmt kaffe längre.

Källor: Råd och rön, Leva & bo, Mitt kök

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen