Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Riksantikvariet, norska motsvarigheten till Riksantikvarieämbetet, ville få slut på gissningarna. Därför beställdes ett test av utsläppen från gjutjärnskaminer som alla är byggda före 1940 hos energiforskningsföretaget Sinteff, skriver Gemini.no.
De fyra ugnarna täcker in var sin kategori. Hittills har en boxugn och en björnugn testats. Boxugnen är en klassisk Jötul 1940. Här är brännkammaren en enkel box med luftintag framifrån.
Björnugnen har också en klassisk boxform men har dessutom ett extra luftintag som ger så kallad tvåstegsförbränning, en modell som moderna kaminer byggs med för att göra förbränningen extra effektiv.
Bägge modellerna har haft rykte om sig att vara riktiga miljöbovar men så var det inte.
Boxugnen släppte ut 2-3 gånger mer partiklar än moderna ugnar medan björnugnen överraskande nog fick sämre resultat med 3-4 gånger mer partiklar än de moderna.
– Vi blev överraskade. Vi hade väntat oss 10-20 gånger högre utsläpp än från moderna kaminer, säger Morten Seljeskog, forskare vid SINTEF Energi.
Orsaken till björnugnens lägre resultat tros bero på att sekundärluftskonstruktionen inte är så väl utformad som de är på nytillverkade eldstäder.
I Sverige hotas vedspisens existens av nya hårdare regler. FOTO: Orlando G Boström / IBL Bildbyrå
De två kaminerna som är kvar att testa är en etagekamin och en rundugn. Den senare väntas inte få särskilt goda resultat eftersom rundugnar främst är byggda för att elda koks. Etageugnen, som vänder röken flera gånger inne i spisen förväntas där emot ge lika goda resultat som boxugnen.
Glada nyheter men, som alltid när det gäller vedeldning, hänger resultatet mycket på hur man eldar.
– Förutsättningen är att luftventilerna är rejält öppna och att man inte fyller ugnen med för mycket ved. Då kan en boxugn göra lika bra ifrån sig som snittet för de moderna kaminerna.