Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 6 mars 2018

Norskt test: Gamla kaminer renare än väntat

Antika kaminer brinner lika rent som moderna, om de bara eldas rätt. Norska forskare som testat utsläppen är positivt överraskade.

 Ordentligt med luft, ingen pyreldning, Energiforskaren Morten Seljeskog visar hur en antik kamin ska eldas. Foto: SINTEF/Youtube,
Ordentligt med luft, ingen pyreldning, Energiforskaren Morten Seljeskog visar hur en antik kamin ska eldas. Foto: SINTEF/Youtube,

I Sverige har Boverket presenterat nya regler som gör det svårare att installera antika vedspisar. Det har rört upp starka känslor och skapat rörelsen Vedspisupproret som arbetar för att få ett undantag från reglerna. En del av kritiken handlar just om att Boverket tagit beslut utan att veta hur mycket en antik vedspis egentligen släpper ut.

Riksantikvariet, norska motsvarigheten till Riksantikvarieämbetet, ville få slut på gissningarna. Därför beställdes ett test av utsläppen från gjutjärnskaminer som alla är byggda före 1940 hos energiforskningsföretaget Sinteff, skriver Gemini.no.

Läs också: Boverket om de nya vedspisreglerna

Fyra kategorier

De fyra ugnarna täcker in var sin kategori. Hittills har en boxugn och en björnugn testats. Boxugnen är en klassisk Jötul 1940. Här är brännkammaren en enkel box med luftintag framifrån.

Björnugnen har också en klassisk boxform men har dessutom ett extra luftintag som ger så kallad tvåstegsförbränning, en modell som moderna kaminer byggs med för att göra förbränningen extra effektiv.

Läs också: Kamindoktorn: Jag är inte orolig för de nya vedspisreglerna

Bägge modellerna har haft rykte om sig att vara riktiga miljöbovar men så var det inte.

Boxugnen släppte ut 2-3 gånger mer partiklar än moderna ugnar medan björnugnen överraskande nog fick sämre resultat med 3-4 gånger mer partiklar än de moderna.

– Vi blev överraskade. Vi hade väntat oss 10-20 gånger högre utsläpp än från moderna kaminer, säger Morten Seljeskog, forskare vid SINTEF Energi.

Orsaken till björnugnens lägre resultat tros bero på att sekundärluftskonstruktionen inte är så väl utformad som de är på nytillverkade eldstäder.

Läs också: Bostadsministern: Vedspisar är en trygghet på landsbygden

Hänger på eldningen

 I Sverige hotas vedspisens existens av nya hårdare regler.
I Sverige hotas vedspisens existens av nya hårdare regler. FOTO: Orlando G Boström / IBL Bildbyrå

De två kaminerna som är kvar att testa är en etagekamin och en rundugn. Den senare väntas inte få särskilt goda resultat eftersom rundugnar främst är byggda för att elda koks. Etageugnen, som vänder röken flera gånger inne i spisen förväntas där emot ge lika goda resultat som boxugnen.

Glada nyheter men, som alltid när det gäller vedeldning, hänger resultatet mycket på hur man eldar.

– Förutsättningen är att luftventilerna är rejält öppna och att man inte fyller ugnen med för mycket ved. Då kan en boxugn göra lika bra ifrån sig som snittet för de moderna kaminerna.

Läs också: Vedspisupproret postar ved i protestLäs också: Så tänder du brasan rätt och minskar utsläppenLäs också: Allt om vedspisupproret hittar du här

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen