Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 27 september 2018

Ren ugn – här är tipsen du behöver!

En ugn som används flitigt blir snart smutsigare än vad vi vill tro. Handen på hjärtat, hur ofta torkar du rent din ordentligt?

Hemligheten bakom en skinande ren ugn är regelbunden rengöring, så att smutsen aldrig riktigt hinner gro in sig. Om du trots allt låtit det gå lite för långt finns det många tricks att ta till. Här listar vi nio effektiva knep.

 Men lite fantasi finns det många saker som kan fungera för ugnsrengöring.
Men lite fantasi finns det många saker som kan fungera för ugnsrengöring. FOTO: iStock

Rengör ugn med ättika

Vanlig hederlig matlagningsättika på 24 procent sägs vara det absolut mest effektiva mot ingrodda rester i ugnen.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 50 grader.
  • Ställ in en värmetålig skål med en rejäl skvätt ättika i ugnen. Låt stå en timme.

Fukten, värmen och ättikans syra löser under tiden upp smutsen. Efter en timme, ta ut skålen och torka rent med såpa och ljummet vatten.

Observera att ättika inte är samma sak som den populära rengöringsblandningen på ammoniak och vatten. Den är tvärtom farlig att värma upp eftersom den bildar gas.

Rengör ugn med såpa

Sprejer och rengöringsmedel av diverse tillverkare lockar lätt med stora löften om snabb fläckborttagning. Men klassisk såpa är minst lika effektiv.

Här är mirakelreceptet:

  • 2 delar flytande såpa
  • 1 del vatten
  • Blanda i en sprejflaska och spreja hela ugnen med lösningen. Sätt ugnen på max 150 grader. Efter 15 minuter torkar du ur ugnen med en trasa.

Läs också: Så rengör du gjutjärnspannan – bästa knepen

Rengör ugn med bikarbonat

Ett knep fritt från kemikalier är att rengöra ugnen med sin egenblandade pasta av bikarbonat, salt och vatten.

Du behöver cirka en deciliter av varje ingrediens för att få till rätt konsistens. Blanda pastan väl och bred sedan ut den i ugnen. Värm upp ugnen till 200 grader och stäng av. När ugnen har svalnat torkar du rent med en fuktig trasa. Vips! Smutsen är väck.

Rengör ugn med tandkräm

Såsiga gratänger och feta köttbitar stänker ofta vid tillagning. På insidan av ugnsluckans glas dröjer det därför inte många middagsbjudningar innan det börjar synas prickar. Ett oväntat trick att ta till för just glaset är att gå till badrummet och hämta tandkrämen.

Gnid tandkräm på glaset och låt verka en stund. Torka därefter av med en fuktig trasa.

Använd stekpåsar

På temat stänk från mat finns ett effektivt sätt att undvika det helt, nämligen att använda stekpåsar.

Lägg fisk, kött eller fågel i en stekpåse och tillsätt en matsked vatten. Förslut påsen och lägg den på en kall ugnsplåt. Ställ in plåten i ugnen och tillaga maten. När maten är klar klipper du upp påsen och plockar ut det du lagat, helt utan stänk. Stekpåsar gör även att smakerna förstärks eftersom matens safter stannar kvar.

Droppskydd i ugn

Mat som droppar är en annan bov i dramat. Ett droppskydd eller en ugnsduk är ett smidigt sätt att förhindra att droppar får fäste. När maten är klar plockar du helt enkelt ut skyddet och rengör det för hand separat.

Rengör ugnsgaller och plåtar

Att få rent gallret kan vara en utmaning, för vad biter på så många retfulla ytor samtidigt? Ett tips är att plocka ut gallret ur ugnen och lägga det i blöt över natten. Hett vatten, en deciliter diskmedel, lite citron och bakpulver löser upp smutsen.

På morgonen plockar du upp gallret och sköljer av innan det åker in i ugnen igen.

Rengör ugn med vatten

Ibland behöver det gå fort och skafferiet gapar tomt på ingredienser till rengöringsblandningar av olika slag.

Ställ in en kastrull med vatten i ugnen, värm upp ugnen och låt kastrullen stå i 20 minuter. Vattenångorna gör att färskare fläckar lossnar. Stäng av ugnen och låt den svalna. Torka rent med en trasa.

Olivolja på rostfritt

När insidan av ugnen är skinande ren är det dags att ta sig an utsidan. Om du har rostfria vitvaror finns det en oväntad ingrediens att ta till: Olivolja.

Olivoljan i kombination med vinäger lämnar en ren yta och en skyddande hinna. Gör så här:

Häll vinäger i en sprejflaska och spreja på ytan. Torka av med hushållspapper.

Torka därefter av med en microfibertrasa med lite olivolja på.

Putsa slutligen upp ytan med en torr del av samma trasa.

Akta!

Använd aldrig starka slipande rengöringsmedel. De lämnar repor och i värsta fall kan ugnsluckans glas spricka. Detsamma gäller vassa metallskrapor.

Källor: Sköna Hem, Hemmets veckotidning, Aftonbladet

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen