Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 13 April

Varning: Förvara aldrig dina gamla batterier så här

Handen upp om du förvarar gamla batterier i en påse, låda eller lite var som helst där hemma?

Nu är det dags att sluta med det.

De är nämligen en potentiell brandfälla – något Karin Nordvall, 69, fick uppleva.

 Känner du igen din egen batterisamling? Undvik att låta gamla batterier ligga och samla damm – återvinn dem i stället på en gång.
Känner du igen din egen batterisamling? Undvik att låta gamla batterier ligga och samla damm – återvinn dem i stället på en gång. FOTO: Istock

Gamla batterier ska återvinnas precis som till exempel plast, papp eller glas.

Det är dock vanligt att samla ihop ett helt gäng innan de lämnas på återvinningscentralen eller annan insamlingsplats. Vanligt är också att lägga dem i en påse, en skål eller kanske i en byrålåda där hemma. Det här kan dock vara en direkt livsfara eftersom batterier är en brandfälla.

Läs också: Så rustar du hemmet för en kris – experten tipsar

Påsen med batterier fattade eld

 Påsen med batterier började brinna hemma hos Karin Nordvall. Som tur var lyckades hon släcka elden.
Påsen med batterier började brinna hemma hos Karin Nordvall. Som tur var lyckades hon släcka elden. FOTO: Privat

Det här är något Karin Nordvall i Delsbo tvingades uppleva. När hon i tisdags kom hem lite tidigare än vanligt på grund av ett sotarbesök, kände hon en märklig lukt och undersökte var den kunde tänkas komma från. När hon öppnade dörren ner till källaren fick hon en chock.

– I trappen ner brann det i väggen, lågor och allt, säger Karin.

På krokarna på väggen hängde ryggsäckar, en påse med tomburkar – och en påse med cirka tio batterier av typen AAAA, samt ett niovoltsbatteri. Och det var batteripåsen som fattat eld.

Delade bilden på Facebook

Karin släckte snabbt elden och ringde sen räddningstjänsten som snabbt var på plats.

– Batterierna var uttjänta men brandmannen sa att det kan vara lite ström kvar i dem. Hamnar de olämpligt bredvid varandra och ligger så de kan börja brinna så kan det gå så här.

Karins dotter Elina Nordvall-Meijer delade bilden på sin mammas källartrapp på Facebook som en varning till andra, ett inlägg som nu delats över 1 000 gånger (obs: extern länk).

– Alla jag pratat med har sagt att de inte hade en aning om att batterier kunde börja brinna, och att de också har batterier liggande. Så det är bra att det skrivs om det här, säger Karin.

Batterier kortsluts

Tidigare i år testade Bodens räddningstjänst hur gamla knappcellsbatterier reagerar när de förvaras ihop med andra batterier. Det skriver Västerbottens-kuriren. I experimentet la man knappcellsbatterier ovanpå ett niovoltsbatteri vilket ledde till en kortslutning. Kortslutningen ledde sen till att knappcellsbatterierna hoppade ur den burk de låg i, och orsakade brännmärken på ytan där de landade. 


– Värmen skapar en reaktion så att batterierna hoppar i väg. Finns det brännbart material i anslutning, då kan en brand uppstå väldigt lätt, säger brandinspektör Magnus Nilsson till Västerbottens-kuriren.

Niovoltsbatterier farliga


Man mätte också temperaturen på batterierna med en värmekamera. Efter tio minuter var man uppe i 120 grader.

Men även gamla niovoltsbatterier är en potentiell brandfälla. Eftersom plus- och minuspolerna sitter nära varandra finns det risk för kortslutning om båda polerna kommer i kontakt med ett annat batteri – eller ett metallföremål. Kortslutningen kan vara så kraftig att värmen som uppstår leder till en brand. Därför ska batterierna aldrig förvaras med till exempel nycklar, gem, mynt, pennor – eller andra batterier.


Förvara batterier rätt


1. Återvinn gamla batterier på en gång – undvik att ha dem liggande hemma. 


2. Tejpa batteriets poler med eltejp vare sig du kan återvinna det på en gång eller inte – ska du återvinna flera batterier som ligger tillsammans kan de nämligen kortslutas på vägen till återvinningen.


3. Förvara aldrig batterier ihop med metallföremål som gem, nycklar eller andra batterier (nya eller gamla).


4. Måste du ha batterierna liggande hemma – tejpa för polerna med eltejp.


5. Förvara nya batterier i sitt originalemballage eller tejpa för polerna om emballage saknas. 


Läs också: Dags för vårkoll i stugan – det här bör du checka av!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen