Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 13 april 2018

Förvara gamla batterier rätt – så gör du

Handen upp om du förvarar gamla batterier i en påse, låda eller lite var som helst där hemma?

Nu är det dags att sluta med det.

Gamla batterier är nämligen en potentiell brandfälla – så här ska du förvara dem.

 Undvik att låta gamla batterier ligga och samla damm – återvinn dem i stället på en gång. Här tipsar vi om hur du ska förvara dem rätt.
Undvik att låta gamla batterier ligga och samla damm – återvinn dem i stället på en gång. Här tipsar vi om hur du ska förvara dem rätt. FOTO: Istock

Gamla batterier ska återvinnas precis som till exempel plast, papp eller glas.

Det är dock vanligt att samla ihop ett helt gäng innan de lämnas på återvinningscentralen eller annan insamlingsplats. Vanligt är också att lägga dem i en påse, en skål eller kanske i en byrålåda där hemma. Det här kan dock vara en direkt livsfara eftersom batterier är en brandfälla.

Läs också: Så rustar du hemmet för en kris – experten tipsar

Påse med batterier fattade eld

 Påsen med batterier började brinna hemma hos Karin Nordvall. Som tur var lyckades hon släcka elden.
Påsen med batterier började brinna hemma hos Karin Nordvall. Som tur var lyckades hon släcka elden. FOTO: Privat

Det här är något Karin Nordvall i Delsbo tvingades uppleva. När hon kom hem lite tidigare än vanligt på grund av ett sotarbesök, kände hon en märklig lukt och undersökte var den kunde tänkas komma från. När hon öppnade dörren ner till källaren fick hon en chock.

– I trappen ner brann det i väggen, lågor och allt, säger Karin.

På krokarna på väggen hängde ryggsäckar, en påse med tomburkar – och en påse med cirka tio batterier av typen AAAA, samt ett niovoltsbatteri. Och det var batteripåsen som fattat eld.

Ström kvar i batterierna

Karin släckte snabbt elden och ringde sen räddningstjänsten som snabbt var på plats.

– Batterierna var uttjänta men brandmannen sa att det kan vara lite ström kvar i dem. Hamnar de olämpligt bredvid varandra och ligger så de kan börja brinna så kan det gå så här.

Batterier kortsluts

Under 2018 testade Bodens räddningstjänst hur gamla knappcellsbatterier reagerar när de förvaras ihop med andra batterier. Det skriver Västerbottens-kuriren. I experimentet la man knappcellsbatterier ovanpå ett niovoltsbatteri vilket ledde till en kortslutning. Kortslutningen ledde sen till att knappcellsbatterierna hoppade ur den burk de låg i, och orsakade brännmärken på ytan där de landade. 


– Värmen skapar en reaktion så att batterierna hoppar i väg. Finns det brännbart material i anslutning, då kan en brand uppstå väldigt lätt, säger brandinspektör Magnus Nilsson till Västerbottens-kuriren.

Niovoltsbatterier farliga


Man mätte också temperaturen på batterierna med en värmekamera. Efter tio minuter var man uppe i 120 grader.

Men även gamla niovoltsbatterier är en potentiell brandfälla. Eftersom plus- och minuspolerna sitter nära varandra finns det risk för kortslutning om båda polerna kommer i kontakt med ett annat batteri – eller ett metallföremål. Kortslutningen kan vara så kraftig att värmen som uppstår leder till en brand. Därför ska batterierna aldrig förvaras med till exempel nycklar, gem, mynt, pennor – eller andra batterier.

Läs också: Så ska värmeljusen återvinnas


Förvara batterier rätt
 – så ska du göra

1. Återvinn gamla batterier på en gång – undvik att ha dem liggande hemma. 


2. Tejpa batteriets poler med eltejp vare sig du kan återvinna det på en gång eller inte – ska du återvinna flera batterier som ligger tillsammans kan de nämligen kortslutas på vägen till återvinningen.


3. Förvara aldrig batterier ihop med metallföremål som gem, nycklar eller andra batterier (nya eller gamla).


4. Måste du ha batterierna liggande hemma – tejpa för polerna med eltejp.


5. Förvara nya batterier i sitt originalemballage eller tejpa för polerna om emballage saknas. 


Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen