Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 april 2016

Så fungerar det med ett vindkraftverk i trädgården

Om du bor på en blåsig plats kan ett småskaligt vindkraftverk vara ett miljövänligt komplement till din befintliga energikälla. Men det finns både för- och nackdelar med att ha en vindsnurra på tomten.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Innan du bestämmer dig för att skaffa ett vindkraftverk behöver du göra en grundlig genomgång av hur det fungerar och om det lönar sig där du bor. Räkna till exempel inte med att få billigare el, i alla fall inte till en början, eftersom inköpspriset är högt.

För att täcka elförbrukningen i en normal villa krävs ofta ett vindkraftverk för hundratusentals kronor.
– Då gäller det också att ha ett bra vindläge för att det ska vara värt pengarna. På platser där elnät saknas och energin bör användas så effektivt som möjligt blir det antagligen lättare att få råd med en egen anläggning, eftersom den kan göras mindre, förklarar Sven Ruin, civilingenjör och expert på småskaliga vindkraftverk.

Sven Ruin.
Sven Ruin är expert på småskaliga vindkraftverk.

I Sverige har vi en medelvind på 5-7 m/s, de flesta vindkraftverk börjar ge effekt vid 4-5 m/s. För bästa effekt bör vindkraftverket placeras på en stor öppen yta mot den dominerande vindriktningen, helst nära kusten eller uppe på en kulle.

Anläggningen kan arbeta fristående eller anslutas till elnätet. För att sälja ditt elöverskott behöver du inte vara företagare, däremot måste du betala moms. Sedan januari 2015 finns en skattereduktion på 60 öre/kWh för mikroproduktion, baserat på hur stort överskott av el du får från egen förnybar källa.

Eftersom dagens priser på el och elcertifikat är så låga kan det vara svårt att få lönsamhet på vindkraftverk för nätanslutning. På avlägsna platser där elnät saknas kan det däremot vara en smart investering, säger Sven Ruin.
– Då kan små vindkraftverk vara lönsamma och betala sig på under tio år, eftersom alternativet där kan vara betydligt dyrare dieselkraft. Då kan exempelvis en kombination av vindkraft, solkraft och batterier för att bli helt självförsörjande vara en bra idé.

Ska anläggningen monteras upp hemma på gården är det viktigt att ta hänsyn till eventuella risker.
– Om vindkraftverket inte är riktigt konstruerat eller inte underhålls ordentligt finns det risk att delar lossnar. För experimentverk tycker jag att man bör ha ett väl tilltaget skyddsavstånd. På vissa platser kan fåglar, fladdermöss eller isbildning på bladen vara ett problem, säger Sven Ruin.

När det närmar sig köp måste valet av leverantör ske omsorgsfullt. Ett litet vindkraftverk kräver underhåll, hur mycket varierar mellan olika modeller.
– Det finns några få bra vindkraftverk på marknaden, men tyvärr också en hel del skräp. Vissa leverantörer håller inne informationen om vindkraftverken så att ägaren är beroende av leverantören för att kunna göra underhåll. Då kan ägaren hamna i en svår sits, vilket har hänt exempelvis om leverantören inte finns kvar, säger Sven Ruin.

Tänk på det här innan du köper ett vindkraftverk

1. Vind

Undersök hur mycket det blåser på din tomt. I Sverige har vi en medelvind på 5-7 m/s, de flesta vindkraftverk börjar ge effekt vid 4-5 m/s. På internet finns en rad olika webbtjänster och vindkartor som visar hur vindtillgången ser ut i just ditt område. Dessa kartor kan vara till stor hjälp vid en första bedömning.

2. Läs på

Gör en grundlig undersökning av tomten och läs på om vindkraft. På www.natverketforvindbruk.se finns en bra översikt.

3. Placering

Den bästa placeringen för ett vindkraftverk är på en stor öppen yta mot den dominerande vindriktningen. Platser nära kusten eller uppe på en kulle är extra bra, sämre fungerar det att placera anläggningen nära en brant.

4. Ljudnivå

Beroende på var du bor behöver du ta extra hänsyn till omgivningen. Det finns en del regler vad gäller ljudnivån och i vissa bostadsområden får man inte skapa högre ljud än 35 dB(A). Kolla därför med länsstyrelsen vad som gäller där du bor.

Även om ett vindkraftverk är relativt tyst genererar det ändå ljud. Man kan höra ett slags brummande ljud från maskineriets kuggväxel och generator, på bättre konstruerade vindkraftverk har ljudnivån kraftigt minimerats och då är det i princip endast bladens ”svischande” som låter.

5. Bygglov

När det gäller uppförandet av ett nytt vindkraftverk finns många regler och bestämmelser att rätta sig efter. Ibland behövs bygglov från kommunen, till exempel om du planerar att bygga på kulturminnesmärkt mark eller nära grannar. Du ska även göra en bygganmälan till kommunen att du sätter upp ett vindkraftverk, även om det inte behöver bygglov. Maxhöjden för att få bygga utan bygglov är 20 meter och rotordiametern får vara högst 3 meter. Allt ska rymmas liggande på längden inom den egna tomtgränsen.

6. Tillstånd

Kontakta kommunen och sök samtliga tillstånd som behövs. På www.vindlov.se finns mer information.

7. Leverantör

Undersök olika leverantörer och skaffa referenser. Svensk Vindkraftförening har sammanställt en marknadsöversikt med uppgifter om leverantörer och utbud.

8. Offert

Tänk på att det kan tillkomma extrakostnader för installation, fundamentsgjutning och andra tillbehör till vindkraftverket. Be om att få en ordentlig offert så slipper du oväntade utgifter.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen