Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 30 december 2016

Så får du pengar över! 6 tips från Sveriges snålaste miljonär!

Han hade sparat ihop sin första miljon som 25-åring! Nu jobbar han på att bli ekonomiskt oberoende vid 40.Möt Gunther Mårder, VD för företagarna som gjort en sund snålhet till livsstil!

Bild 1/2
Bild 2/2

Snacka om ekonomiskt leverne! 33-årige Gunther Mårder har under många år sparat halva sin lön. Det gjorde han långt innan han fick fet VD-lön, utan hade mer normala inkomster.

– Jag började tänka så här redan vid 13-14-årsåldern. De enda pengar jag fick från mina föräldrar var 10 000 kronor i premieobligationer. De blev grundplåten, berättar han.

Sedan dess har han sparat, gnetat och investerat så väl att hans förmögenhet idag växt till över 8 miljoner kronor. Nu siktar han på att bli ekonomiskt oberoende redan vid 40.

– Jag ser ut att nå det målet redan vid 37. Fast självklart planerar jag inte att sluta jobba då, men det är skönt att veta att man kan. Att ha friheten att kunna byta jobb om man inte trivs. I dag är många helt låsta vid sina arbeten för att de har så stora utgifter och lite besparingar, säger han.

Vad är då hemligheten? Jo, Gunther Mårder har stenkoll på alla utgifter och stryker allt som inte är absolut nödvändigt. Småutgifter har han ett särskilt ”ont öga” till.
– Just små inköp som en glass, en tidning eller hämtlatte, slinker så lätt igenom. Det handlar om så små summor att man ofta inte ens tar ett medvetet beslut utan bara går på impulsen, säger han.

Små summor växer till en stor ganska snart, menar Gunther Mårder och ger ett räkneexempel: En kaffe latte för 25 kronor varje dag blir 500 kronor i månaden. Lägg till några glassar i veckan och flera uteluncher och summan är snart upp i över tusenlappen eller mer. Pengar som kunde ha sparats och investerats smart.

Själv lever han fortfarande väldigt strängt, trots sin VD-lön. Äter nog Sveriges billigaste frukost: havregrynsgröt med mjölk och egenplockade bär.
– Den kostar cirka 1,50 vilket är ungefär 10 gånger billigare än en standardfrukost som kostar runt 15 kronor. Kaffet dricker jag på jobbet och genom att vänta tills dess blir det lite av en högtidsstund, berättar han.

Han lär dessutom sina barn, 3 och 6 år, värdet av pengar och kombinerar nytta med nöje.
– Vi brukar gå på skattjakt i skogen och då brukar jag styra promenaden mot ställen där jag vet att ungdomar ofta sitter och dricker. Då samlar vi pantburkar där. Både miljövänligt och en kul familjeutflykt, berättar han

Är detta inte att vara väl snål – lite av Ove Sundberg i TV-serien Solsidan?
–Nej, haha – så tror jag inte någon uppfattar mig. Jag kallar mig ekonomisk och ser till att ha pengar till sådant jag verkligen uppskattar. Bjuder hellre hem vänner på middag med riktigt fin champagne och lyxiga råvaror än träffar dem ute på restaurang och får sämre mat och dryck till samma pris, säger han.

Genom att spara in på onödiga utgifter får man råd att unna sig sådant man drömmer om, menar han. I början känns det kanske trist att avstå från olika smånöjen, men snart börjar man glädjas över  ett växande sparkapital.

Gilla Land.se på Facebook för att få fler tips för plånbok, hälsa och miljö

Gunther Mårders 6 bästa spartips

1. Slopa småutgifterna

Hämtkaffe, uteluncher, glassar … Alla dessa små impulsköp blir snabbt ganska mycket pengar. Börja med att skriva upp hur mycket du spenderar. Nästa månad drar du in på småköpen och spar pengarna.

2. Gör egen lunch

En utelunch kostar i snitt 81 kronor (ofta mer). Äter man ute alla arbetsdagar, ungefär 225 dagar, blir det över 18 000 kronor på ett år. Att ta med egen, hemlagad mat blir betydligt billigare, särskilt om du handlar mat på extrapris och efter säsong.

3. Lätta på gasen

Dandelion field

Du kan tjäna tusentals kronor i bränslekostnader per år bara genom att hålla hastighetsgränserna,  köra på hög växel tidigt (ecodrive) och köra jämnt utan häftiga inbromsningar.

4. Handla bara på rea

Efter nyår och i juli är det superbilligt att handla kläder och skor. Du kan hitta märkeskläder för upp till 80 procent av ursprungspriset. En märkesoverall som säljs för halva priset kan du sedan sälja på Blocket för samma summa året efter.

5. Ät superbilligt

iStock_000042596462_Large(1)

Matkontot går att spara mycket på. Gör en veckobudget, laga mat med råvaror som är i säsong och billigast. Leta extrapriser och rabattkuponger. Ät hemma i stället för ute.

6. Byt bilförsäkring

Konsumenternas Försäkringsbyrå arbetar aktivt för att du som konsument ska få bättre information om pris och innehåll i försäkringar. På deras sajt finns förmodligen den bästa jämförelsen mellan olika försäkringsbolags bilförsäkringar tillsammans med prisuppgift.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen