Antibiotika i Europa – länderna som använder mest
Cypern är Europas värsting när det kommer till att behandla djur med antibiotika. Bäst i klassen är Norge. Här är en genomgång av de europeiska ländernas antibiotikaanvändning – så att du som konsument kan göra ett bra val i matbutiken.
Ju längre söderut i Europa, desto vanligare är en högintensiv användning av antibiotika i djuruppfödningen. De höga halterna bidrar till utvecklingen av antibiotikaresistens – vilket ofta beskrivs som ett av de största hoten mot mänskligheten.
I Norden är kunskapen om riskerna med antibiotikaresistens hög och tack vare strama djurskyddslagar och friska djur är antibiotikanivån i Sverige en av de lägsta.
Som konsument är du med och påverkar med ditt val av produkter, och kanske är det en god gärning att undvika kött- och mejeriprodukter med ursprung från länder som ligger högt på listan.
Läs också: Halloumi kan vara ett sämre val på tallriken än kött
Tabellen visar förskrivningen av antibiotika i relation till mängden djur i livsmedelsindustrin (mg per korrigerad djurenhet).
Antibiotikaanvändning i Europa
Antibiotika i Europa – i siffror
Cypern: 453,4 mg/PCU
Spanien: 362,5 mg/PCU
Italien: 294,8 mg/PCU
Portugal: 208 mg/PCU
Ungern: 187,1 mg/PCU
Bulgarien: 155,3 mg/PCU
Belgien: 140,1 mg/PCU
Polen: 129,4 mg/PCU
Genomsnitt i Europa: 124,6 mg/PCU
Kroatien: 92,9 mg/PCU
Tyskland: 89,2 mg/PCU
Rumänien: 85,2 mg/PCU
Frankrike: 71,9 mg/PCU
Estland: 64 mg/PCU
Grekland: 63,5 mg/PCU
Tjeckien: 61,2 mg/PCU
Nederländerna: 52,7 mg/PCU
Irland: 52,1 mg/PCU
Slovakien: 50,4 mg/PCU
Schweiz: 46,6 mg/PCU
Österrike: 46,1 mg/PCU
Storbritannien: 45 mg/PCU
Danmark: 40,8 mg/PCU
Litauen: 37,7 mg/PCU
Luxemburg: 35,5 mg/PCU
Slovenien: 30,3 mg/PCU
Lettland: 29,9 mg/PCU
Finland: 18,6 mg/PCU
Sverige: 12,1 mg/PCU
Island: 4,7 mg/PCU
Norge: 2,9 mg/PCU
Källa: SVT/ESVAC
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.