I säsong:
Foto: IBL

Mjölkens dag, som instiftades 2001 av FN-organet FAO, Food and Agricultural Organisation, firar i år 17 år. World Milk Day är till för att öka kunskapen om mjölken samt mjölkproduktionens avgörande betydelse över hela världen.

Här är 6 skäl att hylla våra svenska mjölkbönder

1. Svenska kor är glada och välskötta

Foto: IBL

Kraven på mjölkbönderna, och deras egna ambitioner, ligger högre än i många andra länder, enligt SLU. I regel hålls djuren väl, vilket gör korna glada. Kor i Sverige får mindre antibiotika än på många andra håll i Europa och andra delar av världen, enligt Sveriges Veterinärmedinska Anstalt. Det minskar risken för att utveckla antibiotikaresistens – något som enligt världshälsoorganisationen, WHO, är ett av vår tids största hot mot mänskligheten.

2. Mjölk är gott och nyttigt

Den smakar gott att dricka som den är, som en ingrediens i andra produkter, eller förädlad till allt från grädde till ost. Det är dessutom en näringssprängd naturlig energidryck med såväl protein som kalcium och spårämnen och vitaminer. Mjölk är bra för skelettet, för synen, ämnesomsättningen och allmänt välbefinnande.

Foto: andresr

3. Kosläppen

Från ett lokalt nöje för några få invigda har kosläppen börjat bli ett av Sveriges stora folknöjen. Finns det något bättre sätt att lära barnen om kor än att låta dem se några glada kossors utspring på våren?

4. Kor gynnar landskapet

Utan betande kor så försvinner de öppna landskapen. Detta genom att växter får fritt utrymme att spridas och att landskapet successivt växer igen och på sikt blir till skog. Om korna får beta så bidrar de till den biologiska mångfalden.

5. Mjölkbönderna gör landsbygden mer levande

Upp till 240 miljoner personer är sysselsatta med mjölkrelaterad produktion som i förlängningen försörjer upp till en miljard människor i världen får på något sätt sin försörjning av mjölk, enligt FAO. Även om antalet svenska mjölkbönder har minskat från cirka 10 000 för tio år sedan, till strax under 4 000, så ger de sysselsättning för många fler. Enligt en uppskattning skapar svenska mjölkbönder uppemot 29 000 jobb ute på landsbygden och på sikt kan de ge 500 000 jobb fram till 2030, enligt LRF.

6. Central roll och hållbar i livsmedelsproduktionen

Den svenska bonden behövs i livsmedelsproduktionen om vi ska ha en hållbar sådan och inte ska bli importberoende. Sent omsider börjar också frågan om livsmedelsförsörjningen, mjölk- och mejerinäringarna inkluderade, börjat lyftas till regerings- och riksnivå. Och mjölken är helt avgörande om vi ska skapa en hållbar framtid, enligt FN.

Mer från Land