Downshifting: Christin växlade ner – lever på 27 000 kronor per år
Maten kostar en femhundring i månaden, 2019 års klädkonto blev 270 kronor. Christin Nyberg köper och slänger nästan ingenting och klarar sig på mindre än 30 000 kronor (!) per år.
Ett vintrigt dis ligger över det lilla soldattorpet från 1800-talet i Ryssby, i småländska Ljungby.
Christin Nyberg och hennes hund Myran kommer ut från skogen intill, som är något av hennes matförråd.
Hon är ett bra exempel på den nya livsstilen downshifting, att växla ned till ett enklare liv långt ifrån ekorrhjulet och konsumtionshetsen.
Minskade sin konsumtion
Christines variant passar ”vanligt folk”. Den går ut på att minska sin konsumtion tillräckligt för att kunna dra ner rejält på lönearbetet.
Hon vet att det går. För två år sedan sa hon upp sig från jobbet inom omsorgen. Nu lever hon på under 30 000 kronor om året.
– När jag räknade på bilresor och annat insåg jag att en tredjedel av min lön gick till arbetsrelaterade kostnader, säger hon.
Läs också: Christina valde att downshifta – lönearbetar en dag i veckan
Flyttade in i stugan
I samma veva hade hon och maken Ulf bestämt sig för att sälja lägenheten i Ljungby och flytta på heltid till stugan i Ryssby, ett 1800-talstorp på 48 kvadratmeter.
– Det gjorde oss skuldfria. Jag kunde även betala igen en gammal studieskuld. Här betalar vi enbart för el, försäkring, vatten, avlopp och sophämtning. Men vi får pyttelite sopor.
Nu sitter hon i det minimala köket, omgiven av paprikor på eftermogning i fönsternischerna, lökflätor på tork och jäsande äppelcidervinäger.
Groddar på vintern
Plus en rad plastbyttor, där årets första groddar växer till sig i egentillverkad jord från bokashi-hinkarna i hörnet.
– Fram i april är man bra trött på groddarna! Men nu är det jättegott och en omväxling till allt sommargrönt, säger Christin.
Att köpa bladgrönt på påse skulle hon inte drömma om. Inte att odla sallat och spenat heller.
Odling tar tid och sådant man kan hämta gratis i naturen kommer först. Nässlor är en av favoritgrönsakerna.
Varje dag går Christin och hunden Myran långa promenader i omgivningarna.
Middag under femman
De njuter av naturen och plockar svamp, lingon, blåbär, nypon och vildäpplen. Hemma har Christin gott om tid att bereda allt hon plockat och odlat.
När maken kommer från jobbet är det dags för middag – rejäl husmanskost eller någon spännande, exotisk rätt. För under fem kronor per portion.
– Det händer att vi kostar på oss lite mer på helgen. Då kan portionspriset ligga på uppåt en tia. Å andra sidan har vi alltid soppdag på torsdagarna och då landar kostnaden på ett par kronor, säger hon.
Soppan gör hon på svamp, sådant som börjar vissna i kylen, rester eller matsvinn till extrapris.
Läs också: Experternas bästa råd: Så klarar du av att växla ner till ett enklare liv
Samåker alltid
Transporter är en dryg kostnad för många. Christin går eller samåker.
– Jag åker i princip aldrig ensam i bilen. I år har jag kört till stan två gånger. Annars passar jag på att samåka med min man när han slutar tidigt, säger hon.
Då samlar hon ihop alla ärenden hon behöver göra, handlar matsvinn, går på loppisar och hälsar på sin mamma eller barn och barnbarn.
När Christin sa upp sig från nattjobbet som vårdare två mil bort, behövde hon inte längre en egen bil.
Hon upplever det som en frihet, precis som alla andra prylar hon inte behöver.
– Jag mår illa när jag ser allt som finns. Tidigare drev jag en loppis i Ljungby i 17 år och det gjorde mig mätt på saker, säger hon.
Minimalt klädkonto
Klädkontot är förstås minimalt. Årets största inköp är en vinterjacka, köpt för 60 kronor på Kupan. Ofta syr hon sina kläder själv, exempelvis av gardintyg när det reas ut på liknande ställen.
– Förutom sytråden syr jag enbart av begagnat material.
Christin och hennes man, som jobbar, har separat ekonomi men delar på gemensamma kostnader som boendet och mat.
Hon skriver upp alla inköp och kan jämföra från år till år. I fjol landade hennes levnadsomkostnader (boende, mat, kläder, mobiltelefon – ja, allt) på 27 000 kronor.
Vill inte skriva bok
Pengar till sina omkostnader får hon via sparmedel, försäljning av möbler och saker från den förra bostaden bland annat.
Det händer att bekanta föreslår att hon ska skriva en bok om hur man kan leva nästan gratis.
– En bok skulle vara något jag tjänade pengar på och något som kostade för andra att köpa. Det vill jag inte. Jag är inte intresserad av det. Jag är så trött på att allt ska kretsa runt pengar!, säger Christin.
Startade Facebookgrupp
I stället startade hon Facebookgruppen Minska matsvinnet och konsumtionen för ett år sedan som har över 1 500 medlemmar. Flitigast att göra uppdateringar är Christin själv men andra tipsar också om sätt att spara och ta tillvara.
– Det här är förstås inget man lär sig över en natt. Utan man får ta sak för sak och göra till rutin. Efter 2-3 kan man se tillbaka och se hur långt man har kommit. Tar man det i små etapper lär man sig med tiden att leva ett enkelt liv, säger hon.
Christin kommer från en lantbrukarsläkt även om hon inte själv växte upp på en gård på landet.
Läs också: Så halverar du matkontot – 10 smarta tips
Van att leva ekonomiskt
Men hon har från början lärt sig att bereda mat för långtidsförvaring. Åren som ensamstående mamma med två pojkar lärde henne att vända på slantarna ytterligare.
Men mest av allt handlar det om en medveten strategi.
– Det finns ingen direkt miljöaspekt i detta för mig men i förlängningen blir det ju så ändå. Tänk så mycket jag använder, som hade kastats annars, säger hon.
Citroner enda lyxen
– Och bara en sådan sak som att folk glatt kör ett par mil till ett självplock av jordgubbar. De räknar inte in bränslekostnaden. Min mat blir automatiskt närproducerad och miljösmart, fortsätter hon.
Unnar du dig aldrig något extra?
– Jodå! Citroner är en sådan extravagans, annars köper jag ingen frukt. Men när det finns citroner till nedsatt pris eller på kort datum köper jag så stor ranson man får.
Christins 6 bästa spartips
1. Plocka frukt och bär på vildaplar och ödetomter.
2. Spar kvitton och hålla koll på vart pengarna går. Går man ett år tillbaka i tiden vill man inte gärna ha ökat sina kostnader utan hellre minskat dem. Man tävlar mot sig själv – och vinner.
3. Kolla återvinningsstationen eller soprummet för att se om där finns något du behöver. Det som står utanför containrarna är det bara att ta med sig.
4. Byt mat med andra om du odlar eller har ett bra svampställe. Christin har till exempel bytt till sig viltkött mot kantareller och lagt ut i en lokal Facebook-grupp när hon hade mer aronia på buskarna än vad hon själv kunde ta tillvara.
5. Tillverka egna hygien- och rengöringsprodukter. Christin gör exempelvis eget schampo på såpnejlika.
6. Låt tidningar, böcker och leksaker cirkulera i bekantskapskretsen.
Christins 6 extremspartips
1. Gå utan strumpor på sommaren.
2. Bilen är ett perfekt ställe för att soliga dagar torka svamp och värma diskvatten i pet-flaskor.
3. Gör effektiv och väldoftande allrengöring av apelsinskal och ättika.
4. Koka ”bostongurka” på melonskal.
5. Fråga om du får gå igenom sådant som släkt och vänner tänker slänga.
6. Gå inte in i affärer. ”Jag har inte varit på Ikea i Älmhult sedan de byggde om och det är många år sedan. Vad ska jag på Lindex och Ullared att göra? Att bli matad med vad som är modernt stimulerar inte ens fantasin. Men släpp mig lös i ett soprum!”
Christin Nyberg
- Ålder: 53 år.
- Bor: I Ryssby i Småland.
- Familj: Maken Ulf, två vuxna söner och två barnbarn samt hunden Myran.
- Gör: Fri från lönearbete, gör istället det mesta själv.
Läs också: Självförsörjande på grönt – så mycket behöver du odla
4 saker Christin aldrig skulle slänga!
1. Gamla kläder och andra textilier
”Stickiga ylletröjor kan repas upp och garnet bli till vantar och mössor. Tyg, knappar och resår återanvänds. Mindre tygbitar sys om till småsaker som väskor, grytlappar, nåldynor, kaffefilter, hårsnoddar eller dock-kläder. Bra presenter!”
2. Grönsaksblast
”Det finns väl inget godare än lökblast! Den kan man använda som färsk lök. Mycket blast kan faktiskt ätas, resten åker i bokashi-hinken och blir näringsrik jord till odlingarna. Även stocken på kål är bra mat i exempelvis soppa.”
3. Förpackningar
”Glasburkar används till konservering och mjölksyrning. Plastförpackningar är perfekta att odla i. Bubbelplast och kartonger behövs när man säljer saker på Tradera. Gamla medicinrör passar till fröförvaring.”
4. Frukt och grönt som börjar bli gammalt
”Skrumpnande grönsaker passar perfekt i soppa. En paprika som har ruttnat på ena sidan är oftast fräsch på den andra. Småbitar fryses i en burk till wok, pizza eller pyttipanna.”
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.