Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 mars 2019

Fördelar och nackdelar med sommartid och vintertid

Om majoriteten av EU:s politiker får som de vill kommer de årliga tidsomställningarna att upphöra. Det finns för- och nackdelar med permanent vintertid respektive sommartid.

 Längre kvällar eller ljusare morgnar är en fråga som Sverige snart behöver ta ställning till.
Längre kvällar eller ljusare morgnar är en fråga som Sverige snart behöver ta ställning till.

Efter en omröstning i EU-parlamentet i Strasbourg ligger frågan om slopade tidsomställningar nu på Europarådets bord.

Förslaget det lagstiftande EU-organet ska ta ställning till innebär att årliga tidsomställningar upphör, och att medlemsländerna själva ska få bestämma vilken tid de vill ha permanent.

Då infördes sommartid i Sverige

Fram till år 1879 hade Sverige olika tidzoner inom landet. Mellan Stockholm och Göteborg skilde det 24 minuter, medan det på andra håll kunde skilja upp till 45 minuter.

År 1916 infördes trots protester sommartid på försök. Sveriges bönder var särskilt kritiska eftersom de menade att tidsomställningen stressade djuren med störd produktion som följd.

Först år 1980 infördes sommartid på nytt, sedan dess har den justerats flera gånger.

Läs också: Därför är sommartiden livsfarlig

Skillnaden på sommartid och vintertid

På hösten ställer vi tillbaka klockan en timme, till vintertid (normaltid). Det innebär att solen går upp en timme tidigare och morgonljuset blir längre efter tidsomställningen.

På våren ställer vi i stället fram klockan en timme, till sommartid. Solen går därför ned en timme senare efter tidsomställningen och kvällarna blir ljusare.

Nu pågår diskussionen om vilken tid som är att föredra i Sverige.

Fördelar med evig sommartid

Sommartid förknippas med en positiv känsla

En opinionsundersökning som Metro lät göra i höstas visade att 42 procent av alla svenskar helst vill ha ständig sommartid. Endast 24 procent vill ha ständig vintertid. Övriga vill antingen behålla tidsomställningarna eller har ingen åsikt i frågan.

I TV4:s Nyhetsmorgon förklarade nyligen Arne Lowden, sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet, vurmen för sommartiden med att den har en härlig klang för många.

”Sommartid är uppskattat och det finns positiva värderingar kring den på sommaren”, säger han i programmet.

Forskning visar att barn gynnas

Internationella studier har visat att barn är ute och rör sig mer under sommarhalvåret när det är ljust längre på kvällarna, vilket Forskning och framsteg har rapporterat om.

Skillnaden är förvisso minimal. Barnen får cirka en och en halv minut mer fysisk aktivitet om dagen under sommartidens månader.

Sverige och Finland får samma tidszon

Finland har varit drivande i frågan om slopade tidsomställningar i EU. Grannlandet i öst önskar behålla evig vintertid. Om Sverige i stället väljer att stanna på sommartid kommer vi att hamna i samma tidszon.

Läs också: Därför blir du vårdeppig – och så lindrar du symtomen

Nackdelar med evig sommartid

Ännu mörkare morgnar på vintern

Om sommartiden blir normaltid kommer solen att gå upp en timme senare på vinterhalvåret.

”I Mälardalen, där de flesta svenskar bor, innebär det att solen under 70 dagar i rad aldrig kommer att gå upp innan klockan 09”, säger sömnforskaren Arne Lowden i TV4 Nyhetsmorgon.

Ljusare kvällar stör dygnsrytmen

Vi blir kvällspigga av ljusare kvällar vilket kan leda till en förkortning av sömnen för de som måste stiga upp till skola och arbete på morgonen.

Sämre sömn påverkar både humör och ork under dagen, menar sömnforskaren Arne Lowden vidare i samma tv-inslag som ovan.

Hjärtattacker ökar vid sommartid

När sömnforskaren Matthew Walker medverkade i Skavlan på SVT berättade han att hjärtinfarkterna ökar med 24 procent i Europa dagen efter övergång till sommartid.

Även självmord och trafikolyckor ökar vid omställningen från vintertid till sommartid. Matthew Walker menar att det beror på att en timmes förlorad sömn gör oss sjuka.

”Samhället har inte råd att laborera med vår sömn hit och dit”, säger han i programmet.

Kritiker till sommartid pekar på att sömnbristen blir permanent om vi överger vintertid.

Fördelar med evig vintertid

Större chans till morgonljus

Med evig vintertid kommer solen alltid att gå upp innan klockan 09 i Mälardalen. Det ger fler chanser till morgonljus för en majoritet av Sveriges befolkning, enligt Arne Lowdens princip.

Morgonljuset viktigt för sömnen

Flera sömnforskare är överens om att morgonljuset är dagens viktigaste ljus. Det ställer nämligen dygnsrytmen.

”Vi blir morgonpigga av morgonljuset vilken i sin tur gör oss sömnigare på kvällen. Vi går därför till sängs och får en fullgod sömn”, säger sömnforskaren Arne Lowden i TV4 Nyhetsmorgon.

Beroende på var i landet du bor ser förutsättningarna för att ta del av morgonljuset olika ut.

Vintertid gynnar mental hälsa

Dagsljus på morgonen är även viktigt för bibehållen mental hälsa.

De människor som ligger i riskzonen för psykiska sjukdomar och har en förhöjd suicidal risk gynnas av vintertidens ljusare morgnar, skriver Hälsoliv som har listat anledningar att slopa sommartiden.

Nackdelar med evig vintertid

Mindre ledig tid i dagsljus

Med evig vintertid blir vår- och sommarkvällarna mörka en timme tidigare. För den som arbetar kontorstider eller går i skolan innebär det en timme mindre ledig tid i dagsljus.

Annat är det för personer som arbetar skift, visar en studie som sömnforskaren Arne Lowden gjort i Kiruna. ”När vi tittade på de skiftgående personerna har de en betydligt bättre rytm. Deras sömnrytm påverkas inte av årstiderna på samma sätt. Så de skiljer sig från de personer som jobbar dagtid. Vi tror att det beror på att man ofta tillämpar skiftgång där man har en ledig vecka. Det gör att de människorna kommer ut mycket mer under den ljusa delen av ­dagen än de som arbetar under dagtid, säger Lowden till Norrbottens Kuriren.

Elförbrukningen går upp med vintertid

Södra Sverige sparar motsvarande 300 miljoner kronor om året på minskad elförbrukning sommartid, enligt forskaren Olvar Bergland vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet.

”Grundidén med sommartiden är att få tillgången på naturligt solljus att sammanfalla bättre med mänskliga aktiviteter, så att vi inte behöver använda så mycket elektriskt ljus. Det fungerar bra på många platser på våren, då vi kan se en tydlig nedgång i elektricitetsförbrukningen på morgonen och kvällen”, säger han säger till Forskning och framsteg.

”Att flytta tiden en timme framåt eller bakåt spelar inte så stor roll i de nordligaste delarna av Sverige och Norge”, tillägger han.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen