Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 juni 2018

Sara startade sommarcafé hemma i trädgården!

Kil

Sara startade sommarcafé i sin egen trädgård - och det blev succé. Här ger hon sina bästa tips!

 Sara Bodin Olsson i sitt trädgårdscafé hemma i värmländska Kil, som blivit en succé.
Sara Bodin Olsson i sitt trädgårdscafé hemma i värmländska Kil, som blivit en succé. FOTO: Øyvind Lund

När Sara Bodin Olsson och hennes man fick barn valde de att flytta tillbaka till Saras barndomshem i värmländska Kil.

De bor i ett litet hus från förra sekelskiftet med stor trädgård, vackert beläget vid sjön Fryken och en stor badstrand.

Läs också: Så startar du kafé på gården – 9 steg till succé

Ville gå ned i tid

 I trädgården serveras hembakt under de äppelträd som bakverkens frukt kommer från! Här är det maken Hans och sonen Erik som tar en fikapaus.
I trädgården serveras hembakt under de äppelträd som bakverkens frukt kommer från! Här är det maken Hans och sonen Erik som tar en fikapaus. FOTO: Øyvind Lund

Hennes föräldrar driver krukmakeri i huset bredvid och Sara ville hitta ett sätt att gå ner i tid och jobba hemifrån vid sidan av sitt ordinarie jobb som antikvarie.

– Jag ville dra igång en besöksverksamhet för det är så vackert häromkring och tänkte att ett café kanske kunde vara något, säger hon.

– Vi körde en säsong på prov, sen gick det så bra att vi har fortsatt. Det blir femte säsongen i år, fortsätter hon.

Läs också: De förvandlade mjölkgården till en sjudande handelsplats!

Öppet två dagar i veckan

Fryksta trädgårdscafé (Obs, extern länk) döpte hon det till och håller öppet två dagar i veckan hela sommaren. Här bjuds på smörgåsar och tre sorters kakor som varierar från dag till dag.

Specialiteten är den egenkomponerade Frykenkakan, en mjuk mandelkaka på lokalt skrädmjöl med hjortronsylt och grädde.

– Jag bakar gärna med vår egen frukt och bär och dekorerar med ätbara blommor från våra egna små odlingar, säger hon.

Egna äpplen och hallon

Gästerna får lyxen av att sitta och fika under äppelträdet där äpplena i pajen de äter har plockats, och Sara kan peka ut från vilken hallonbuske som hallonen kommer.

– Det är härligt att vi kan bygga vidare på platsen där vi bor och vår fina trädgård, säger hon.

Att Sara trivs med upplägget går det inte att ta miste på, och hon rekommenderar det varmt till andra.

– Det är verkligen jättekul, man träffar så mycket trevligt folk. Hela familjen blir engagerad, och det är roligt att göra något tillsammans, säger hon.

Sonen vattnar rabarbern

Sonen Erik, som är fem år nu, har skött rabarbern i år och vattnar den flitigt.

– Det är också kreativt och kul att få klura ut idéer, som nya recept, och testa i skarp miljö och få reaktioner direkt. När vi ställer fram bakverk och folk säger: ”Åh vad fint, vänta jag måste fota”, det är en sådan omedelbar respons, fortsätter hon.

Men starten var inte bara lätt. För att få bedriva servering måste ens anläggning registreras hos kommunen. De kan också svara på om man tänkt rätt med konkreta planer.

Läs också: Sommarens godaste saft – på rabarber

Fick själv skaffa kunskap

Däremot ger de inte rådgivning eller utbildning, det är upp till var och en att själv skaffa sig tillräcklig kunskap, göra riskanalyser, ta fram rutiner och planera lokaler och arbete så att alla krav uppfylls.

– Jag satt och försökte läsa lagtexter, men trots att jag är lite van vid sådant från jobbet förstod jag inte hur jag skulle tillämpa dem i praktiken, säger hon.

Kurs i livsmedelshygien

Att Sara hittade en kurs i livsmedelshygien hos Hushållningssällskapet blev räddningen, plus rådgivning från resurscentret Eldrimner. Även SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har webbkurser.

Och familjens vanliga kök visade sig uppfylla hygienkraven för den typ av enklare mathantering som caféet har.

Antalet besökare varierar

Det svåraste för Sara har varit att skapa en verksamhet som fungerar lika bra vid bara några få gäster som många.

Antalet besökare varierar nämligen kraftigt, från fyrtio eller femtio en bra dag till bara någon enstaka vid regn.

– Jag har några kaksorter som fungerar att frysa, det räddar mig. Dessutom har jag få sorter för att minska andelen svinn och jag har jobbat fram recept som går snabbt att baka, säger hon.

– Det är viktigt att göra en realistisk bedömning av hur lång tid det tar att göra i ordning det som ska serveras, jämfört med vilken intäkt det kan ge.

Men tack vare en försiktig start utan lån gick Sara med vinst redan den första sommaren. Hon har inte tagit några lån, och kunde hålla nere kostnaderna genom att använda lokaler, maskiner och redskap hon redan hade.

Läs också: Jeanettes färgsprakande keramik säljer slut direkt!

Marknadsföring av verksamheten

Annonser i turistbroschyrer, lappar på Konsum och att lokaltidningarna skrivit om henne har hjälpt till att locka gäster. Plus egen hemsida och Facebooksida.

Men viktigast är att nöjda gäster tipsar vänner och bekanta, vilket Sara tycker är extra roligt.

Den stora framgångsfaktorn tror hon är det familjära, hemodlade och hembakta.

– Det märks att folk verkligen uppskattar att ingredienserna består av sådant som växt hos oss, eller mjöl som är malt i en liten kvarn längre upp längs sjön, säger hon.

Läs också: Baka Fryksta Trädgårdscafés urgoda bärpaj!Läs också: Ordna loppis i ladan – 9 tips på vägen!1. Lär dig reglerna! Gå en kurs för att lära dig regelverket kring mathantering och servering. Hushållningssällskapet eller SLU, till exempel.2. Snåla! Håll nere investeringskostnaderna när du börjar. Den dyraste utgiften för Sara var nya trädgårdsmöbler. Hade hon haft tid hade hon köpt begagnat och renoverat och målat om.3. Planera utbudet! Fundera igenom ditt upplägg för sortimentet. Klarar du av både många och få besökare. Hämta idéer från andra serveringar.4. Provbaka! Baka dina recept många gånger så att du får in vanan och vet att de fungerar.5. Ta hjälp med ekonomin! Anlita någon för bokföringen i början om du är ovan.6. Satsa lagom! Se det småskaliga, hemmagjorda och familjära som en fördel.

Är antikvarie på länsstyrelsen

Sara Bodin Olsson

Ålder: 43 år.

Familj: Maken Hans och sonen Erik, 6 år.

Bor: Jonsbolsbacken i Kil.

Yrke: Antikvarie på Länsstyrelsen.

Aktuell: Driver Fryksta trädgårdscafé hemma, som har öppet alla fredagar och lördagar under sommaren.

Viktigaste valfråga: Skola, vård, omsorg.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen