Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 augusti 2021

Sångtrion visar sitt barndomshem i Värmland

Värmlands Nysäter

Sången strömmar ur de öppna fönstren från salongen - ut över sjön Glafsfjorden nedanför. De är de tre systrarna Hebbe som övar stämmor i sitt herrgårdslika men lite slitna barndomshem Skäggebol.

 Hela familjen Hebbe-Bjärlestam hemma på gården Skäggebol i Värmland. Från vänster Josefine, Maria, pappa Lars-Inge, Emelie och mamma Ulrika.
Hela familjen Hebbe-Bjärlestam hemma på gården Skäggebol i Värmland. Från vänster Josefine, Maria, pappa Lars-Inge, Emelie och mamma Ulrika. FOTO: Øyvind und

”Vi bor på landet, mitt inne i skogen” skrev de i sitt mail och det stämmer verkligen.

Efter en vindlande färd genom den värmländska landsbygden, sedan bilfärjan över Byälven, följt av flera kilometer genom skogen – är vi till slut framme.

Här, nära Värmlands Nysäter, öppnar sig landskapet och på en höjd tronar en vit, herrgårdsliknande byggnad, flankerad av två lite mindre vita hus

Ur det vänstra huset kommer de tre systrarna Hebbe, Emelie, Josefine, och Maria utspringande.

– Välkomna, så roligt att ni tog er ända hit, utropar de hjärtligt och nästan i kör.

Klädda i mormors klänningar

 Systrarna Emelie, Josefine och Maria Hebbe i sin mormors gamla klänningar.
Systrarna Emelie, Josefine och Maria Hebbe i sin mormors gamla klänningar. FOTO: Øyvind und

De är klädda i färgglada klänningar från 1940- och 1950-talen,

– Det är mormors, som hon hade som vardagskläder, när hon rullade älgköttbullar i köket. Men för oss är det finklänningar vi har på scenen och är jätterädda om, berättar mellansyster Josefine och drar ut sin vida, rutiga kjol.

De tre systrarna utgör vokaltrion The Hebbe Sisters med swing, jazz, visa, pop och folkmusik på sin breda repertoar. De slog igenom i TV 4:s Talang 2009 och har även varit med i Allsång på Skansen och Bingo-Lotto.

Läs också: Wiksfors bruk i värmländska Långserud lever upp igen

 Systrarnas senaste album som de jobbart hårt med. där omslagsbilden är målad av konstnären Daniel Andersson.
Systrarnas senaste album som de jobbart hårt med. där omslagsbilden är målad av konstnären Daniel Andersson. FOTO: Privat

De är kända för sin svängiga, klangfulla stämsång och glada scenshow, ofta i färgstarka, prickiga retroklänningar.

Lite á la The Andrew Sisters i USA på 1940-talet eller de svenska Göingeflickorna som också var systertrior som sjöng i stämmor.

– Vi älskar att göra folk glada och ge dem en upplevelse att minnas. Det ska kännas att det kommer från hjärtat, säger Emelie.

När spontant stämmer upp i Tre trallande jäntor på grusvägen till stora huset smälter deras röster ihop till en enda vibrerande, stark klang. Så stark som om den kom ur en högtalare.

– Vi har sjungit tillsammans sedan var riktigt små och är vana att lyssna in varandra så vi låter som en röst, säger Maria.

Sjunde generationen på gården

 Systrarna Hebbes barndomshem, Skäggebols gård, ligger i södra änden av Glafsfjorden.
Systrarna Hebbes barndomshem, Skäggebols gård, ligger i södra änden av Glafsfjorden. FOTO: Øyvind und

De är så samspelta att det räcker med en blick mot de andra om en av dem glömt en textrad eller sjunger för svagt, till exempel.

I dag gassar solen över Skäggebols gård, vars första del byggdes redan på 1600-talet. Nedanför i dalen glittrar vattnet i sjön Glafsfjorden.

De tre systrarna är sjunde generationen på gården, som har både byggts ut och byggts till genom årtionden.

– Vår morfar, som var väldigt driftig, lät bygga det ena vita huset där vår familj kunde bo. I det andra huset bor vår moster med sin familj. Så vi har växt upp här med våra kusiner och morföräldrar, rena Bullerbyn faktiskt, säger Maria.

Flyttade hem under corona

 Pappa Lars-Inge serverar kaffe till sina döttrar och fru Ulrika utanför huset som byggdes i samma stil som
Pappa Lars-Inge serverar kaffe till sina döttrar och fru Ulrika utanför huset som byggdes i samma stil som FOTO: Øyvind und

Fortfarande bor systrarna här på halvtid, mellan musikstudier, jobb och turnéer.

– När coronarestriktionerna infördes förra våren bestämde vi oss för att flytta hem i stället för att sitta i en trång lägenhet i stan. Här har vi kunnat röra oss fritt och umgås med familjen, säger storasyster Emelie som bor i ett eget litet rött hus intill med sin pojkvän.

– Det är en lyx att kunna vara här, så rogivande och inspirerande, forsätter hon.

 Hunden Bobby hälsar nyfiket på den ena av gårdens vita lantrasgetter.
Hunden Bobby hälsar nyfiket på den ena av gårdens vita lantrasgetter. FOTO: Øyvind und

Inne familjens vita, 200 kvadratmeter stora hus är det svalt och skönt. I det rejäla bondköket finns en stor vedspis i mitten som ser ut att ha stått där i århundraden. Men det har den inte.

– Nej, det här huset byggde morfar i början av 1990-talet, fast byggstilen och inredningen är i samma som det stora huset. Det är många som blir förvånade över det, förklarar Emelie.

Mamma Ulrika Hebbe och pappa Lars-Inge Bjärlestam bor här permanent. De är också professionella musiker och har turnerat över världen med sin Duo Sentire, Ulrika på piano och Lars-Inge på cello.

– När flickorna var små följde de med oss på turnéer både i Sverige och utomlands, det var fantastiskt roligt. Vi gör fortfarande konserter tillsammans, säger mamma Ulrika.

Släkten har i generationer ägnat sig åt konst och musik

 Det stora köket ser ut att vara minst hundra år gammalt men huset byggdes i början av 1990-talet.
Det stora köket ser ut att vara minst hundra år gammalt men huset byggdes i början av 1990-talet. FOTO: Øyvind und

Även hon har växt upp med en mamma som hade studerat klassisk sång och en mormor som skrev poesi – släkten har i generationer ägnat sig åt musik, konst och poesi.

Vi går in i den stora huvudbyggnaden, där systrarnas mormor bodde fram till förra våren då hon gick bort, vid 93 års ålder.

Fasaden är lite sliten och inredningen andas svunnen storhet. Nytt och gammalt blandas och i övre hallen blickar två uppstoppade älghuvuden ned från väggarna.

Mamma Ulrika blickar ut över den enorma mängd böcker, saker, möbler som tidigare generationer lämnat efter sig och som fyller rummen och förråden.

– Ja, det är en härlig röra. Man vet inte var man ska börja eller när man ska få tid att rensa, säger hon och ler lite trött.

Salong med utsikt åt tre håll

 Salongen i huvudbyggnaden sträcker sig över halva övervåningen. Den är full av minnen av tidigare generationen, som det fotoalbumet som Emelie, Josefine och Maria tittar i. Hunden Bobby i förgrunden.
Salongen i huvudbyggnaden sträcker sig över halva övervåningen. Den är full av minnen av tidigare generationen, som det fotoalbumet som Emelie, Josefine och Maria tittar i. Hunden Bobby i förgrunden. FOTO: Øyvind und

Vi går in i den stora salongen med fönster åt tre väderstreck, utsikt över sjön och antika möbler och släktporträtt i guldram.

– Här har vi firat jul i alla år, allihop tillsammans. Och övat på musik och föreställningar med mormor som åskådare. Det känns så konstigt att hon inte sitter där i sin gungstol, säger lillasyster Maria.

Mamma Ulrika slår sig ned vid det stora pianot i det ena hörnet pappa Lars-Inge tar fram sin cello och de tre systrarna ställer sig intill för att ge Lands utsända en minikonsert.

Läs också: 21-årige Joars varsamt renoverade kuskhus: ”Som att rusta upp ett ödehus”

 Från salongens fönster ser man Glafsfjorden och dalen runt omkring.
Från salongens fönster ser man Glafsfjorden och dalen runt omkring. FOTO: Øyvind und

Musiken sätter i gång och systrarna stampar takten så att det gungar i salsgolvet. Alla fem ser verkligen lyckliga ut när musiken och sången strömmar ut.

– Ja, för oss har musiken alltid varit ett helt självklart val. Det är vårt stora intresse och jobb. Även om det är lite osäkert ibland och man lever ett resväskeliv, så kan vi inte tänka oss något annat, säger Josefine.

I vanliga fall är The Hebbe Sisters fullbokade med uppträdanden på allt från äldreboenden till konserthallar, men coronapandemin satte stopp för det under förra året.

Fördel att vara systrar

 Spontan familjekonsert i salongen: Maria, Emelie och Josefine sjunger och stampar takten medan mamma Ulrika spelar piano och pappa Lars-Inge cello.
Spontan familjekonsert i salongen: Maria, Emelie och Josefine sjunger och stampar takten medan mamma Ulrika spelar piano och pappa Lars-Inge cello. FOTO: Øyvind und

I stället har de fått tid att påbörja nya byggprojekt på gården, som en ny studio med gästrum i ett uthus på gården, som snart står klar.

Och till att öva, utveckla nya kreativa idéer, umgås med varandra, inleda musikaliska samarbeten och färdigställa kommande musiksläpp..

– Ibland frågar folk om vi verkligen är systrar. Och det är vi ju och står varandra väldigt nära. Vi ser mest fördelar med att arbeta tillsammans, men visst bråkar vi ibland som alla syskon, säger Emelie.

Systrarnas koppling till Wendela Hebbe

Wendela Hebbe, född Åstrand 1808, är känd som Sveriges första kvinnliga journalist. Hon var också författare och tonsättare och en viktig person i dåtidens kulturliv. Hon gifte sig 1832 med godsägaren, juristen och politikern Clemens Hebbe och bodde på en gård utanför Värnamo. De fick tre döttrar varav en, Signe Hebbe, blev en framstående operasångerska.

Paret levde sedan åtskilda i många år innan deras skilsmässa blev klar och Wendela Hebbe levde i ett äktenskapsliknade förhållande med Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta.

De tre systarna Hebbe är släkt med Clemens Hebbe, som var farbror till deras morfars farmor, Anna Hebbe.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen