Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 oktober 2018

Hundratals marscherade för att behålla mejeriet i Boxholm

I Boxholm i Östergötland har ost tillverkats sedan 1890. Men snart flyttar Arla tillverkningen till Östersund. På tisdagen gick många med i ostmarschen till stöd för mejeriet.

 Flera hundra människor trotsade det gråkalla vädret och marscherade genom Boxholm.
Flera hundra människor trotsade det gråkalla vädret och marscherade genom Boxholm. FOTO: Privat

Efter Arlas beslut att lägga ned produktionen av ost i Boxholm har protesterna vuxit snabbt. På bara några dagar fick Facebookgruppen Boxholms ost ska vara kvar i Boxholm! över 16 000 medlemmar.

Ostarna i Boxholm är nischade och görs på mjölk från bönder inom en 5 mils radie från mejeriet. Varje år köps cirka 18 miljoner kilo mjölk in. Arla har ägt mejeriet sedan 2011.

 I Boxholm görs bland annat Boxholms kryddost och gräddost.
I Boxholm görs bland annat Boxholms kryddost och gräddost. FOTO: Fotograf Oskar L r n AB

Läs också: Ostmarsch ska få Boxholms ost att stanna kvar

”Inte densamma”

På en tillfällig scen i en lastbil i Boxholm stod Peter Trygg, initiativtagare till protestmarschen i Boxholm på tisdagen.

– Jag tror inte att Boxholms ost kommer att vara densamma när den tillverkas i Östersund. Vad tror ni?, ropade han i mikrofonen och fick ett rungande ”nej!” till svar från de samlade demonstranterna.

FOTO: Privat

”Lyssna och ta in”

Jonas Carlgren, mjölkproducent från Gistad i Östergötland och ledamot i Arlas styrelse, var också på plats i Boxholm på tisdagsförmiddagen.

– Vi är här för att lyssna och ta in vad folk har att säga. Arla är ett företag som engagerar. Allt vi gör väcker känslor, säger han.

Läs också: Messmörstillverkningen läggs ned i Jämtland – flyttar till Haninge

Sänkta kostnader

 Boxholms Gräddost är Sveriges första och en av mejeriets storsäljare.
Boxholms Gräddost är Sveriges första och en av mejeriets storsäljare. FOTO: Mats Eriksson

Carlgren har full förståelse för att människor blir berörda och att människor engagerar sig.

– Det här är inget vi gör med glädje, men vi behöver sänka kostnaderna för att kunna betala ett så högt mjölkpris som möjligt.

Arla ser kontinuerligt över sina anläggningar och har nu kommit fram till att de behöver flytta verksamheten från Boxholm.

”Samma kvalitet”

– Vi tar med oss all den kunskap vi har i Boxholm upp till Östersund. Vi räknar med att tillverka med samma kvalitet där, säger Jonas Carlgren.

Någon vilja att ge efter för protesterna finns inte.

– Beslutet är fattat och det är genomarbetat. Genom att flytta till en större anläggning kan vi få ned produktionskostnaderna. Arla har också ett stort mejeri i Linköping så det finns tillgång till lokalt producerade mejeriprodukter.

Läs också: 7 svenska matvaror – men bara en tillverkas i Sverige

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen