Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 februari

Jordbruksverket svarar om Rekoringar: Vi vill väl

Jordbruksverkets initiativ att upphandla ett nationellt stöd för Reko-ringar har mötts med misstänksamhet från flera håll. ”Det enda vi vill är att underlätta för dem som har behov av stöd”, skriver Jordbruksverkets Niclas Purfürst.

 Jordbruksverkets Niclas Purfürst.
Jordbruksverkets Niclas Purfürst. FOTO: Foto: Mostphotos, Jordbruksverket

Internet och sociala medier har skapat många nya affärsprocesser. En av dem är försäljning på nätet i slutna Facebookgrupper, så kallade Reko-ringar. Leverantörer presenterar sina produkter och konsumenter beställer för att sedan mötas upp för utlämning på en förutbestämd plats.

Växt explosionsartat

För drygt ett år sedan startade Reko-ringar i Sverige efter finsk förebild där ringarna växt explosionsartat i antal på några år.

Läs också: Debatt: Fastna inte i sega sanningar om landsbygden

Varför har Jordbruksverket engagerat sig i att stötta framväxten av Reko-ringar?

Inom ramen för landsbygdsprogrammet finns speciella medel för att uppmuntra idéer till ”korta livsmedelskedjor” det vill säga att ha få led mellan producent och konsument. Här är Reko-konceptet en optimal process där producenten möter konsumenten helt utan mellanhänder, kortare kan det inte bli!

Vill uppmuntra nya aktörer

Efter att ha följt utvecklingen i Finland och Sverige och efter dialog med Finland och ett antal aktiva aktörer i Sveriges Reko-ringar, beslöt Jordbruksverket under 2017 att upphandla ett nationellt stöd för såväl nya som befintliga Reko-ringar. Fokus ligger på att uppmuntra och ge råd till dem som vill starta en ny Reko-ring. Detta har vi fått många positiva kommentarer kring från flera som står i startgroparna men som känner sig lite vilsna över hur de ska gå till väga.

Men det finns även kritiska röster. I en debattartikel här i Land tar redaktören för tidningen Småbrukaren upp ett antal frågor där man visar misstänksamhet mot att en myndighet engagerar sig i ett affärskoncept som Reko-ringar. Jordbruksverket har också direkt fått synpunkter och liknande frågor från några som administrerar egna ringar.

Läs också: Debatt: Matbrist hotar vid en allvarlig kris

Ren informationsinsats

Jag lovar, det finns ingen dold agenda kring att Jordbruksverket efter finsk modell upphandlar ett nationellt stöd i form av Hushållningssällskapet. Uppdraget handlar endast om en ren informationsinsats för att korta startsträckan för ännu icke etablerade ringar i de regioner i Sverige där det inte finns någon Reko-ringsaktivitet ännu. Exempel på det är informationsträffar för administratörer, producenter och konsumenter. Det är många frågor i ett uppstartsskede. Några redan i dag engagerade administratörer kommer att vara delaktiga i informationsträffarna, så det sker i samråd med befintlig Reko-rörelse.

Det enda vi vill är att underlätta för dem som har behov av stöd med mål att vi ska få samma utveckling i Sverige som i Finland. Det finns bara möjligheter med detta uppdrag i form av service, uppmuntran och vägledning ,och det kommer givetvis vara så att man inte behöver utnyttja tjänsterna om det inte känns bra.

Niclas Purfürst

Avdelningschef Landsbygdsavdelningen, Jordbruksverket

Läs också: Vad vill ni med Reko-ringarna, Jordbruksverket?Vad tycker du: Skriv en debattartikel i Land – så här gör du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen