Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 juni 2019

Miljardären Dan Olofsson satsar på barnfamiljer i Kaxås

Genom ett unikt projekt ska jämtländska Kaxås locka barnfamiljer till bygden. Bakom står IT-entreprenören Dan Olofsson som nu ska få nya familjer att upptäcka den fantastiska jämtländska miljön.

 Dan Olofsson framför den vidsträckta Kaxåsbygden!
Dan Olofsson framför den vidsträckta Kaxåsbygden! FOTO: Karin Bångman

Kaxås ligger sex mil nordväst om Östersund i Krokoms kommun och har som andra glest befolkade bygder problem med avfolkning.

Nyligen räddades byskolan från nedläggning i sista minuten, men hotet hänger kvar.

Föräldrarna växte upp i Kaxås

Därför vill ett gäng eldsjälar i Kaxås nu ta krafttag för att vända utvecklingen, uppbackade av IT-entreprenören Dan Olofsson.

Olofsson känner starkt för Kaxås, där båda hans föräldrar växte upp och där hans syskon har hus och där han själv dessutom har ett fritidshus inte långt därifrån.

Nu är han grundare av det ambitiösa projekt Kaxås – och den ekonomiska garanten.

Hjälpa till med finansieringen

Tanken med projektet är att nå unga barnfamiljer som längtar efter ett lugnare liv på landsbygden och hjälpa dem att hitta hus.

Dan Olofsson och projektet kan också hjälpa familjer med finansieringen genom att ordna individuella lösningar i samarbete med bank.

Han och de två ”projektmotorerna”, Karin och Bert-Olof Bångman, har tillsammans med invånarna i byarna letat upp och listat lediga hus.

Plan för två ekobyar

Dessutom finns färdiga planer på att bygga upp till 40 hus i två ekobyar i trakten med hisnande utsikt och strandläge – om tillräckligt många anmäler intresse.

På hemsidan skriver han:

”Finns intresse och att vi gemensamt hittat en lösning som ger en rimlig boendekostnad kan avtal träffas om köp och finansiering för senare färdigställande av entreprenör.”

Och fortsätter:

Projekt Kaxås prioriterar unga ansvarsfulla familjer – inte högstbjudande.”

Nära jobb och skola

Projektledaren Karin Bångman, som själv flyttade hit från Stockholm med sin familj för 10 år sedan, hoppas att många nya familjer ska upptäcka bygden:

– Ja, här finns så mycket. Förutom den fantasiskt vackra naturen även prisvärda, lediga bostäder, en väldigt bra byskola, utbyggt bredband med fiber, ett aktivt föreningsliv, jakt och fiske, säger hon.

– Och så ligger det nära till Åre och på rimligt pendlingsavstånd till Östersund där det finns en bra arbetsmarknad.

Nu ska projektet marknadsföras brett i Sverige för att få kontakt och börja en dialog med unga familjer som vill veta mer om en tänkbar framtid i Kaxås.

Läs också: 10 klimatsmarta resmål – alla ligger i Sverige!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen