Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 juni 2021

Så skadar solkräm haven

De skyddar dig mot solens strålar. Men för haven är solkräm direkt skadligt. Tusentals ton solkräm hamnar i havet varje sommar och ställer till problem för vatten, djur och växter. Här är ämnena du ska undvika.

 I Sverige kan du leta efter Svanenmärkta produkter. Ett Svanenmärkt solskydd uppfyller strikta krav på miljöskadliga egenskaper hos kemiska ämnen.
I Sverige kan du leta efter Svanenmärkta produkter. Ett Svanenmärkt solskydd uppfyller strikta krav på miljöskadliga egenskaper hos kemiska ämnen.

Det som är bra för oss människor är inte alltid lika bra för vår omgivning. Många konventionella kemiska solkrämer är riktiga miljöbovar som innehåller ämnen som är svåra för naturen att bryta ned.

Varje år hamnar tusentals ton solkräm i haven och vissa ämnen i solkrämerna kan skada såväl musslor i Östersjön som koraller i Stilla havet. Solkrämer innehåller flera sorters ämnen som kan orsaka korallblekning. Blekningen innebär en stark stress för koralldjuren – små kolonibyggande varelser som bygger upp reven med sina kalkskelett – eftersom de får större delen av sin föda från algerna. Om blekningen fortgår kan revet dö helt och hållet.

Vanliga ämnen skadar musslor i Östersjön

De vanligaste UV-reflekterande mineralerna i solkrämer är zinkoxid och titandioxid. De är välkända inom färgindustrin där de används som pigment i vit färg. När det kommer till musslorna i Östersjön, där salthalten i vattnet varierar, förlorar deras immunförsvar förmågan att känna igen bakterier och virus när de exponeras för zinkoxid vid hög salthalt. Effekten minskar visserligen när salthalten sjunker, men musslorna mår ändå dåligt.

Skadliga ingredienser för djur och rganismer i haven

Vissa solskydd innehåller flera ingredienser som är skadliga för både djur och organismer i vatten. Den kemiska ingrediensen oxybenzone som ofta används i bland annat solskydd är skadlig för korallrev och havsdjur i utsatta områden.

Solkräm förbjudet på Palau

 Önationen Palau i Stilla havet införde i fjol förbud mot att använda och försäljning av solkräm.
Önationen Palau i Stilla havet införde i fjol förbud mot att använda och försäljning av solkräm. FOTO: Norimoto

Önationen Palau i Stilla havet införde i fjol förbud mot att använda solkräm. Det gäller för alla som tänkt bada eller dyka i havet. Palau införde även förbud mot att skadlig solkräm ens får säljas. Den internationella korallrevsfonden, International Coral Reef Foundation, menar att ingredienserna i vissa solskydd är ”otroligt giftiga” för vilda arter. I år anslöt fler nationer till samma förbud. Bland andra Jungfruöarna och Bonaire. På Hawaii planerar man att införa ett liknande förbud mot skadlig solkräm.

Välj bort dessa ämnen

Läs innehållsförteckningen på solkrämen noga. Välj bort de UV-filter som i kemikalieregistren har högst faroklass för liv i vatten. Se upp med de här:

• Ethylhexyl Triazone*

• Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate*

• Benzo-phenone-3 Isoamyl P-Methoxy¬cinnamate

• Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol

*Tillåts i låga halter i Svanenmärkta produkter

Välj en kräm som är bra för miljön

På senare år har allt fler ekologiska solkrämer dykt upp på marknaden. De innehåller vanligtvis fysikaliska filter och ekologiska ingredienser. I Sverige kan du exempelvis leta efter Svanenmärkta produkter. Ett Svanenmärkt solskydd uppfyller strikta krav på miljöskadliga egenskaper hos kemiska ämnen, bland annat på nedbrytbarhet och bioackumulering samt toxicitet för vattenlevande organismer. Ekologiska solkrämer med naturliga ingredienser kostar i regel mer, men är å andra sidan snällare både mot miljön och dig själv.

Sola säkert

Undvik att sola mitt på dagen när solen bränner som mest. Stanna hellre i skuggan. Behåll en t-shirt på i solen, i synnerhet om du har badande småbarn. För barn finns också speciella UV-badkläder som ger extra bra skydd mot solen och dess strålar.

Källa:Forskning & Framsteg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen