Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 juni 2019

Stina Blackstenius gör VM-debut: "Det är ärofyllt att dra på sig den svenska landslagsdressen"

Stina Blackstenius har öst in mål under hela sin fotbollskarriär, ända sedan hon spelade hemma i Vadstena som liten.

Nu gör den 23-åriga anfallsstjärnan VM-debut.

 Stina Blackstenius gör VM-debut. Här i "uppvärmningen", en match mot Portugal i Algarve Cup i våras.
Stina Blackstenius gör VM-debut. Här i "uppvärmningen", en match mot Portugal i Algarve Cup i våras.

Hon tillhörde alltid de bästa i sitt lag under uppväxten. Som mest gjorde denna snabba forward nästan ofattbara 99 mål på en säsong som ungdom med både serie och cuper inräknade.

Redan som 16-åring spelade hon i Vadstenas A-lag i division 3 – där hon vann seriens skytteliga med 38 mål.

Ändå vågade du aldrig tro eller ens drömma om en karriär inom fotbollen?

– Jag är ju uppvuxen i en liten ort på den östgötska landsbygden och där fanns inga elitlag. Jag höll på mest för att det var så roligt och spelade bland annat även handboll tills jag var 17 år också.

När började du förstå att du faktiskt kunde bli något riktigt stort?

– Jag har nog aldrig tänkt på det så. Jag ser mig inte som någon stor stjärna i dag heller, jag är ju bara jag – som jag alltid har varit.

Inte ens när du som 17-åring blev värvad tillett topplag?

– Jo, det är klart att jag började inse att jag kunde satsa på fotbollen när Linköping i damallsvenskan hörde av sig och ville värva mig. Det var ett stort steg för mig att spela där.

Sedan blev det juniorlandslag – där du var med och sköt Sverige till både EM-silver för U17 och EM-guld för U19?

– Ja, det var så häftigt och roligt. Det är alltid lika ärofyllt att dra på sig den svenska landslagsdressen och vi hade en riktigt bra årskull och nådde flera stora framgångar.

Duhar målrekordet för U19-EM genom alla tider – med sex fullträffar i slutspelet och totalt 20 mål med kvalspel inräknat?

– Det var väldigt kul och jättestort för mig då och givetvis är det en häftig känsla att rekordet fortfarande lever kvar.

Efter andra plats i allsvenskans skytteliga med 19 mål och SM-guld för Linköping 2016 blev du proffs i franska Montpellier. Hur var det?

– En härlig och viktig erfarenhet i livet för mig – både på och utanför planen. Inte minst socialt blev det en stor omställning, då många inte kunde prata engelska, så jag lärde mig lite franska under de två åren där.

Varför flyttade du tillbaka och skrev ett nytt tvåårskontrakt med Linköping?

– Jag fick inte lika mycket speltid på slutet i Montpellier och man ska spela mycket för att ha chans att komma med i den svenska VM-truppen. Samtidigt har Linköping ett väldigt starkt lag och vi siktar på att vinna SM-guld igen.

Läs också: Landslagsstjärnan om sorgen efter sin mammas död

Vad är det absolut största du har varit med om inom fotbollen hittills?

– Helt klart är det sommar-OS i Rio de Janeiro 2016. Inte bara för att vi tog silver i turneringen, utan också för upplevelsen att delta i världens största tävling och att få vara i Brasilien.

Ständigt dessa tyskor som satte stopp för ytterligare en guldfest, hur ska ni knäcka dem i sommarens VM?

– Tyskland tillhör de allra bästa och vi måste spela på vår högsta topp för att vinna mot dem. Vi vet ju inte ännu om vi kommer att mötas. Först måste vi ta oss vidare från gruppspelet där vi spelar mot Chile, Thailand och USA.

Är lagen mer jämspelta detta VM?

– Ja, damfotbollen har utvecklats enormt mycket och det finns inga lätta motståndare längre.

Apropå debatt kring de olika villkoren för dam- och herrspelare – kan du livnära dig på enbart fotbollen?

– Ja, även om det inte är samma lön i Sverige som i flera utländska ligor. Det är fler som jobbar här vid sidan av än i franska ligan till exempel, där jag inte tror någon gör det.

Vad saknar du mest från Vadstena när du spelar på annan ort?

– Min familj och vänner som bor kvar där. Men också närheten till allt. Och nu när jag bor i Linköping saknar jag vattnet. Vi bodde nära Vättern när jag växte upp. Fast jag gillar stadslivet också.

Läs också: Spana in alla våra härliga rabarberrecept här!

Stina Blackstenius

Aktuell: Forward i svenska damlandslaget i fotboll som spelar VM i Frankrike 7 juni till 7 juli. Kommande gruppspelsmatcher är den 16 juni mot Thailand och 20 juni mot USA. Alla sänds på TV4.

Ålder: 23 år.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster och storebror.

Bor: I en lägenhet i Linköping.

Meriter: OS-silver 2016, EM-guld för U19 2015, EM-silver för U17 2013, SM-guld med Linköpings FC 2016, två guld i svenska cupen med Linköping.

Intressen: Sport, träning, resa, umgås med kompisar och familj.

Drömmer om: ”Att ta medalj i ett VM, allra helst guld.”

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen