Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 november 2017

Tunnbröd – kärt bröd med många namn

Tunnbröd som tunnbröd? Nej inte alls. I Sverige finns ett otal lokala varianter på det älskade brödet. Här är en snabbkurs.

 Tunnbrödsbak – en kär tradition för många när det börjar närma sig festliga högtider.
Tunnbrödsbak – en kär tradition för många när det börjar närma sig festliga högtider. FOTO: privat

Många bakstugor runt om i landet går varma när det börjar närma sig juletider. Ofta är det tunnbröd som bakas. Men hur man gör varierar nästan hur mycket som helst. Den allmänna definitionen på tunnbröd är ”ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll.” Där upphör oftast likheterna.

Tunnbrödets historia går tillbaka till vårt mest ursprungliga sätt att göra bröd. Degen hälldes ut på en stenhäll eller järnhäll, sedan lyftes brödet upp med en pinne, och veks i fyra delar. Metoderna och recepten har sedan utvecklats på lite olika sätt beroende på bland annat lokala förutsättningar.

Läs också: Husmorstips: Frys ner överbliven jäst

Här är några huvudgrupper av tunnbröd, som i sin tur finns i lokala varianter:

Halvtjockkakun

Ett mjukt tunnbröd med sirap och fett i degen. Liknande bröd går under namn som bohuskaka eller hönökaka.

Fenka

Från norra Västerbotten. Ett hårt och lite tjockare tunnbröd som används i maträtten med samma namn. Brödet bryts i mindre bitar och får koka i buljong tills det mjuknar.

Tuttul

Ett mjukt bröd med potatis i degen. Bakas i Siljansbygden i Dalarna. En variant går under namnet tuta och bakas i Gagnef med omnejd.

Läs också: Så bakar du tuttul från Boda kyrkby

Klådda

Från Norrbotten. Små, halvsega kakor med sirap och fett.

Ghakkú

Ett segt och tjockt tunnbröd, traditionellt samiskt. Bakades för att kunna tas med i packningen vid renflytt och på fisketurer på fjället. Från fjälltrakterna i Norr- och Västerbotten.

Sladdkaka/glödhoppa

Ett tjockare tunnbröd som bakas med filmjöl och bikarbonat i Ångermanland respektive Hälsingland.

Blodbröd/Palttunnbröd

Blodbröd, eller Palttunnbröd som det ofta kallas, är ett tunnbröd som innehåller blod. Det är en norrländsk, traditionell brödtyp med anor långt tillbaka i tiden då man använde allt som gården gav. Det ska inte förväxlas med de lite tjockare paltbrödskakorna som förekommer i Mellansverige.

Läs också: Fänkålsknäcke – passar till nästan allt

Tunnbröd

Samlingsnamn för en rad olika tunnbrödstyper, men i norra Västerbotten är det benämningen på ett ojäst korntunnbröd.

Källa: Tunnbrödsakademin

Hur bakar du ditt tunnbröd?

Berätta gärna om dina lokala tunnbrödstraditioner. Skriv några rader i kommentarsfältet lägg gärna upp en bild!

Läs också: Gårdsbagaren Sara säljer sitt bröd via Facebook

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen