Tunnbröd – kärt bröd med många namn
Tunnbröd som tunnbröd? Nej inte alls. I Sverige finns ett otal lokala varianter på det älskade brödet. Här är en snabbkurs.
Många bakstugor runt om i landet går varma när det börjar närma sig juletider. Ofta är det tunnbröd som bakas. Men hur man gör varierar nästan hur mycket som helst. Den allmänna definitionen på tunnbröd är ”ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll.” Där upphör oftast likheterna.
Tunnbrödets historia går tillbaka till vårt mest ursprungliga sätt att göra bröd. Degen hälldes ut på en stenhäll eller järnhäll, sedan lyftes brödet upp med en pinne, och veks i fyra delar. Metoderna och recepten har sedan utvecklats på lite olika sätt beroende på bland annat lokala förutsättningar.
Läs också: Husmorstips: Frys ner överbliven jäst
Här är några huvudgrupper av tunnbröd, som i sin tur finns i lokala varianter:
Halvtjockkakun
Ett mjukt tunnbröd med sirap och fett i degen. Liknande bröd går under namn som bohuskaka eller hönökaka.
Fenka
Från norra Västerbotten. Ett hårt och lite tjockare tunnbröd som används i maträtten med samma namn. Brödet bryts i mindre bitar och får koka i buljong tills det mjuknar.
Tuttul
Ett mjukt bröd med potatis i degen. Bakas i Siljansbygden i Dalarna. En variant går under namnet tuta och bakas i Gagnef med omnejd.
Läs också: Så bakar du tuttul från Boda kyrkby
Klådda
Från Norrbotten. Små, halvsega kakor med sirap och fett.
Ghakkú
Ett segt och tjockt tunnbröd, traditionellt samiskt. Bakades för att kunna tas med i packningen vid renflytt och på fisketurer på fjället. Från fjälltrakterna i Norr- och Västerbotten.
Sladdkaka/glödhoppa
Ett tjockare tunnbröd som bakas med filmjöl och bikarbonat i Ångermanland respektive Hälsingland.
Blodbröd/Palttunnbröd
Blodbröd, eller Palttunnbröd som det ofta kallas, är ett tunnbröd som innehåller blod. Det är en norrländsk, traditionell brödtyp med anor långt tillbaka i tiden då man använde allt som gården gav. Det ska inte förväxlas med de lite tjockare paltbrödskakorna som förekommer i Mellansverige.
Läs också: Fänkålsknäcke – passar till nästan allt
Tunnbröd
Samlingsnamn för en rad olika tunnbrödstyper, men i norra Västerbotten är det benämningen på ett ojäst korntunnbröd.
Källa: Tunnbrödsakademin
Hur bakar du ditt tunnbröd?
Berätta gärna om dina lokala tunnbrödstraditioner. Skriv några rader i kommentarsfältet lägg gärna upp en bild!