Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 oktober 2019

Därför firas Mårten gås 10 november

Den skånska seden med Mårten gås har firats i stora delar av Europa sedan medeltiden. Från början var det minnet av helgonet S:t Martin som skulle hedras.

 I almanackan har Martin namnsdag den 10 november och Mårten den 11 november.
I almanackan har Martin namnsdag den 10 november och Mårten den 11 november. FOTO: Istock

Den 10 november firas Mårtensafton i Sverige. Högtiden har fått namn efter S:t Martin, en helgonförklarad biskop som levde i franska Tours på 300-talet efter Kristus. Helgonets svenska namn var Mårten.

S:t Martins dödsdag är den 11 november, Martindagen, och hans attribut var en gås.

Legenden om S:t Martin

Legenden om S:t Martin från Tours lyder att han egentligen inte alls ville bli vald till biskop. För att undkomma utnämningen gömde han sig därför i en gåsstia.

Men gässen kacklade så att S:t Martins gömställe avslöjades och han blev utnämnd trots allt.

På bondesamhällets rundstavar, dåtidens almanacka, markerades Martinsdagen med en gås.

En dåtida sanning var att ”När Mårten åker släde rider Anders, och tvärtom”. Det vill säga om det låg snö på Mårten gås blev det barmark på Andersdagen 30 november, och viceversa.

Gåsamiddag en tysk tradition

Forskare tror att gås som festmåltid kom till Sverige via Tyskland redan på medeltiden.

En av de äldsta dokumentationerna av seden med gåsamiddag finns att hitta i ett brev som riksrådet Björn Persson Bååts skrev till sin bror den 13 november 1557. I brevet tackar riksrådet brodern för en ”sancte morthens gåsz”, S:t Mårtens gås.

Gåsamiddag blev populärt på restaurang

Björn Persson bodde på Fållnäs gård i Södermanland och forskare tror att hans inte var den enda välbärgade familjen i Stockholmstrakten att äta gås vid tiden.

På 1800-talet blev gåsstek allt vanligare för att på 1900-talet bli en populär måltid hemma och på restaurang.

Gåsuppfödning stort i Skåne

Gåsuppfödningen minskade på mitten av 1800-talet uppåt landet, men fortsatte att vara utbredd i Skåne. Det tros vara en anledning till att gåsamiddag kommit att förknippas med just detta landskap.

Meny på Mårtensafton

En traditionell gåsamiddag består nu för tiden av svartsoppa med krås till förrätt, helstekt gås med rödkål, gräddsås och potatis till varmrätt, och skånsk äppelkaka till dessert.

Menyn komponerades på 1850-talet av en krögare på Piperska muren i Stockholm. Den ansågs modernare och elegantare än bondemenyn som innehållit lutfisk till förrätt och risgrynsgröt till efterrätt.

Här är recept till en gåsamiddag:

Svartsoppa

• Helstekt gås

Skånsk äppelkaka

Källa: Nordiska museet, Lantliv

Läs också: Mickelsmäss skvallrar om hur vintern blir

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen