Det här kan du göra av gammalt bröd
Mjukt bröd är en av de matvaror som flest slänger. Stoppa svinnet genom att ta till vara på brödslattarna. Här är tipsen på hur!
Frys in färskt bröd
Om du har köpt ett helt bröd, se till att skiva det medan det är färskt. Svep in brödet och stoppa i frysen. Nu är jobbet redan gjort – nästa gång du ska ha bröd är det bara att plocka fram en skiva eller två och tina.
Bröd som köps färdigskivat på påse kan du stoppa in i frysen direkt.
Läs också: Myter om bröd – så här säger dietisten
Rosta torrt bröd
När hela skivan blir härligt frasig märker du inte att kanterna kanske börjat hårdna. Bröd som rostas behöver alltså inte vara purfärskt.
Fryst skivat bröd är det även supersmidigt att plocka fram och rosta. Rostade mackor med stark ost och marmelad är lika gott till frukost som till mellanmål.
Gör krutonger av torrt bröd
Skär kuber av bröd som blivit över och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och strö på flingsalt. Rosta kuberna på 175 grader i övre delen av ugnen tills de fått fin färg, ca 10 minuter.
Experimentera gärna med olika örter och kryddor på krutongerna. Pressad vitlök och finriven ost blir också kalasgott. Strö sedan kuberna på soppa eller sallad.
Gör skorpor av torrt bröd
Skiva upp brödet i lagom stora bitar, smöra och strö blandade örter på. Lägg skivorna på en plåt och rosta på cirka 175 grader i ugnen tills de torkat.
Om du vill göra söta skorpor kan du byta ut örterna mot socker, kanel och malen kardemumma.
Gör ströbröd av torrt bröd
Skorpor och krutonger kan mixas ned till ströbröd. Mjukt bröd kan smulas ned och torrostas på en plåt på 175 grader till smulorna är helt torra, ca 10 minuter.
Visste du att ströbröd är gott som strössel på glass? Blanda smulorna med strösocker och kanel och smörstek dem i en stekpanna.
Läs också: Detta visste du inte om mjöl
Bröd i soppa och pesto
Mjukt bröd är en bra bas i mixade tomatsoppor, gazpacho och mojo rojo. Ljust torrt bröd passar bra i stället för nötter i hemgjord pesto.
Fattiga riddare av torrt bröd
Doppa skivat bröd i uppvispat ägg. Vänd skivorna i strösocker och kanel, och stek i rikligt med smör. Servera de fattiga riddarna med färska bär och lättvispad grädde.
Då SKA du slänga brödet
Till skillnad från andra matvaror med synligt mögel på räcker det i fallet mjukt bröd inte med att skära bort det missfärgade. Brödets porösa konsistens gör nämligen att resten av mögelsvampen sprider sig i form av osynliga trådar. Ser du mögel på brödet är det soporna som gäller.
Livsmedelsverket rekommenderar att bröd som smakar mögel slängs även om det inte syns några mögelfläckar.Läs också: Varning! Här är maten du SKA slänga