Frysa in ägg – så gör du
Visst går det att frysa in ägg om du bara kan de rätta knepen. Här får du lära dig hur det går till.
Frysa hela ägget
Ägg i skal går inte att frysa, skalet måste bort först. Häll upp hela ägg i en bunke, vispa sönder gulan och frys i en liten burk.
Skriv datum och hur många ägg du fryst in på burken. För att göra det lättare att använda äggen sedan kan du också frysa till puckar i små formar, en halv deciliter per form. Den mängden motsvarar ett ägg om du behöver följa ett recept.
Läs också: Så blir äggen lättskalade
Vitorna för sig
Äggvitor klarar sig bäst i frysen och är perfekta att till exempel göra maräng av eller berika omeletten med. Räkna med att varje deciliter äggvita motsvarar vitan från 3 ägg.
Frysa äggulor
Gulor som fryses ensamma blir geléartade när de tinas. För att undvika det kan äggulan blandas med lite salt eller socker innan den fryses in. Salt används när gulan ska användas till salta rätter, socker när du vill göra söta saker av den.
Räkna med en halv tesked salt eller en matsked socker till 2,5 deciliter vispad äggula.
Läs också: Så fryser du bäst in dina tomaterLäs också: Så fryser du in lök