Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 januari

Hårdkokt ärtsoppa: Så löser du problemet

Var inte orolig för ärtsoppan. Svårkokta ärtor är tack och lov sällsynta.

Lär dig känna igen dem innan du börjat koka och hitta lösningar på problemet.

 Ingen fara. Trots rapporter om hårdkokta gula ärtor är soppan inte i fara.
Ingen fara. Trots rapporter om hårdkokta gula ärtor är soppan inte i fara. FOTO: TT

Gula ärtor som vägrar mjukna trots lång blötläggning och koktid, skal som vägrat släppa. Rapporter om floppade ärtsoppekok har dykt upp på sistone men problemet är inte så stort som det verkar.

– Vi har fått en liten ökning av mängden reklamationer på gula ärtor men det är absolut inget stort problem. De allra flesta ärtsopporna blir som de ska, säger Emelie Bontesse, kommunikationschef på Lantmännen Cerealia.

Att ärtor blir svårkokta är inget ovanligt. Ofta beror det på torka under en del av odlingstiden. Som tur är kan man känna igen en svårflörtad ärta redan under blötläggningen.

– Om ärtorna inte sväller upp trots att de legat i blöt länge är det ett tecken på att skalet är så hårt att det inte släpper igenom vatten. De ärtorna brukar inte gå att koka heller, säger Emilie Bontesse.

Läs också: Så odlar du ärtskott hemma!

 Även de tuffaste ärtorna gror och blir goda, gröna skott.
Även de tuffaste ärtorna gror och blir goda, gröna skott. FOTO: TT

Man kan reklamera paketet med ärtor men också tänka om och göra något helt annat. Blötlagda, gula ärtor kan läggas på fuktigt papper eller på lite fuktig jord. Där gror de snabbt och skjuter goda, söta ärtskott.

Själva ärtorna måste tillagas innan man kan äta dem, annars får man ont i magen. Om ärtorna kokats men inte mjuknat som de ska kan man försöka mixa dem och göra ett pålägg, ärt-hummus.

Blötlagda ärtor kan mixas till en grynig massa som blandas med lite mjöl och kryddor, formas till bollar och friteras till ärtfalafel.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen