Julbordet avslöjar varifrån du kommer
Långkål i Halland och bruna bönor i Östergötland. Tunnbröd i Norrbotten och saffranspannkaka på Gotland. Vad vi svenskar har på julbordet avgörs mycket av varifrån i landet vi kommer. Skillnaderna är många. Kolla in dem här!
Vad ett svenskt julbord innebär har de allra flesta en tydlig bild av. Men bara för att vi bor i samma land betyder det inte att julbordet ser likadant ut överallt. Tvärtom finns stora regionala skillnader på julborden – med olika rätter som har en stark landskapsanknytning.
Läs också: Julrecept – från sill till skinka
Olika julbord i Sverige
Julbordet avslöjar varifrån du kommer. Det som är heligt på julbordet i Halland är långt ifrån självklart i Ångermanland.
Men om man kombinerar vad genomsnittssvensken ser som de självklara julmatsinslagen – som julskinka, sill och köttbullar – med de regionala specialiteterna kan man få till något riktigt spännande. Vem vet, kanske hittar du en ny favorit?
Läs också: 8 lokalt producerade glöggar – med smak av Sverige
Olika typer av julbord
Ål och kål i Skåne och Blekinge
I sydligaste Sverige har ålen länge haft en självklar plats på julbordet och för vissa hänger traditionen med ål fortfarande kvar. Detta trots att ålen är rödlistad av WWF.
Julskinkan serveras gärna tillsammans med den fantastiskt goda skånska brunkålen (eller långkål i de delar som ligger närmare Halland). Ostkaka eller spettekaka är fortsatt populärt på dessertbordet.
Halländsk långkål
Ett måste på många julbord i Halland är långkålen. För den som inte känner till långkål så är det blad av grönkål som kokas i skinkspad innan den gräddstuvas och smaksätts med sirap.
– Rödkål, brunkål och halländsk långkål går tillbaks till 1600-talet, förmodligen ännu tidigare. En sydsvensk specialitet, säger mathistorikern Richard Tellström till Aftonbladet.
Läs också: Recept på halländsk gräddstuvad grönkål
Öländska jultraditioner
Kroppkakor är en öländsk specialitet – så även till jul. Till julen görs de lite extra lyxiga, något mindre och serveras stekta. Inkokt lax och rödlökssill är andra öländska julklassiker.
Glödhoppa på Gotland
Att raukarnas ö är känd för sina lamm ger avtryck även på julbordet. En julbordsfavorit på Gotland är glödhoppa – en sorts rimmat, kokt lamm.
Saffranspannkakan är självklar på dessertbordet. Den har blivit en välkänd turistsymbol för Gotland, men saffranspannkakan har en särskild koppling till julen då den ursprungligen gjordes av den överblivna julgröten.
Läs också: Recept på saffranspannkaka – eller saffransgröt
Spekemakrell i Bohuslän
Kusten och havet är naturliga inslag på de västsvenska julborden. Spekemakrell – urlakad markrill inlagd i ättika – är typiskt bohuslänskt. Lutfisken är självklar. Visst serverar man lutfisk på julbordet på fler ställen än i Bohuslän, men den lutfisk som görs i Sverige kommer från ön Tjörn i Bohuslän. Där finns Sveriges enda fabriker för att göra lutfisk.
Potatiskorv i Värmland
Potatiskorv, även kallad Värmlandskorv, är typisk för det värmländska julbordet. I Västergötland är man också förtjust i korv på jultallriken, men då är det den klassiska grynkorven som gäller.
Östergötland
Kokta bruna bönor är för många ett måste på det östgötska julbordet. På julaftonen serverades bönorna till den nykokta varma julskinkan och de likaledes varma, kokta revbensspjällen.
Julgädda i Stockholm och Uppland
I trakterna kring Stockholms skärgård och Upplandskusten är julgäddan en gammal trotjänare på julbordet.
– Upplandskusten är ju känd för sin julgädda som har varit ett budgetalternativ till den historiskt dyrare lutfisken, säger mathistoriker Richard Tellström till SVT.
Även Upplandskubben, en sorts kokt rågbröd som smaksätts med sirap, förekommer fortfarande på julborden här.
Grynkaka på julbordet i Hälsingland
I Hälsingland och Gästrikland äts ofta grynkaka och rörost är också tradition.
Blana i Ångermanland
Blana, en blandning av vispad grädde och messmör, brukar finnas på de ångermanländska julborden. Kallas även meserappa och mesefil (i Västerbotten), och serveras ofta som tillbehör till hemgjord vitost.
Norra Sverige
Fatost är tradition på nordsvenska julbord. Receptet varierar, men innehåller alltid mjölk, ostlöpe, socker och ägg. Löjrom, Västerbottensost och mandelpotatis har en naturlig plats på julborden i norr. Viltinslag, som älgköttbullar, rökt renkött och renskav är inte ovanligt. Och förstås rökt eller inkokt röding.
Vad finns på ert julbord?
Listan är inte komplett. Det finns självklart fler varianter och lokala specialiteter. Tipsa oss gärna om dem!
Läs också: 7 skäl att välja svensk julskinka
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.