Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 18 december 2018

Julbordet avslöjar varifrån du kommer

Långkål i Halland och bruna bönor i Östergötland. Tunnbröd i Norrbotten och saffranspannkaka på Gotland. Vad vi svenskar har på julbordet avgörs mycket av varifrån i landet vi kommer. Skillnaderna är många. Kolla in dem här!

 Vad finns på det svenska julbordet? Det beror på var i Sverige du befinner dig!
Vad finns på det svenska julbordet? Det beror på var i Sverige du befinner dig! FOTO: Istock

Vad ett svenskt julbord innebär har de allra flesta en tydlig bild av. Men bara för att vi bor i samma land betyder det inte att julbordet ser likadant ut överallt. Tvärtom finns stora regionala skillnader på julborden – med olika rätter som har en stark landskapsanknytning.

Läs också: Julrecept – från sill till skinka

Olika julbord i Sverige

Julbordet avslöjar varifrån du kommer. Det som är heligt på julbordet i Halland är långt ifrån självklart i Ångermanland.

Men om man kombinerar vad genomsnittssvensken ser som de självklara julmatsinslagen – som julskinka, sill och köttbullar – med de regionala specialiteterna kan man få till något riktigt spännande. Vem vet, kanske hittar du en ny favorit?

Läs också: 8 lokalt producerade glöggar – med smak av Sverige

Olika typer av julbord

 Ålen är rödlistad men är en riktig favorit i Skåne.
Ålen är rödlistad men är en riktig favorit i Skåne. FOTO: Istock

Ål och kål i Skåne och Blekinge

I sydligaste Sverige har ålen länge haft en självklar plats på julbordet och för vissa hänger traditionen med ål fortfarande kvar. Detta trots att ålen är rödlistad av WWF.

Julskinkan serveras gärna tillsammans med den fantastiskt goda skånska brunkålen (eller långkål i de delar som ligger närmare Halland). Ostkaka eller spettekaka är fortsatt populärt på dessertbordet.

Halländsk långkål

 Halländsk grönkål är en gräddstuvad historia som smakar mumma på julbordet!
Halländsk grönkål är en gräddstuvad historia som smakar mumma på julbordet! FOTO: Istock

Ett måste på många julbord i Halland är långkålen. För den som inte känner till långkål så är det blad av grönkål som kokas i skinkspad innan den gräddstuvas och smaksätts med sirap.

– Rödkål, brunkål och halländsk långkål går tillbaks till 1600-talet, förmodligen ännu tidigare. En sydsvensk specialitet, säger mathistorikern Richard Tellström till Aftonbladet.

Läs också: Recept på halländsk gräddstuvad grönkål

Öländska jultraditioner

Kroppkakor är en öländsk specialitet – så även till jul. Till julen görs de lite extra lyxiga, något mindre och serveras stekta. Inkokt lax och rödlökssill är andra öländska julklassiker.

Glödhoppa på Gotland

Att raukarnas ö är känd för sina lamm ger avtryck även på julbordet. En julbordsfavorit på Gotland är glödhoppa – en sorts rimmat, kokt lamm.

Saffranspannkakan är självklar på dessertbordet. Den har blivit en välkänd turistsymbol för Gotland, men saffranspannkakan har en särskild koppling till julen då den ursprungligen gjordes av den överblivna julgröten.

Läs också: Recept på saffranspannkaka – eller saffransgröt

Spekemakrell i Bohuslän

Kusten och havet är naturliga inslag på de västsvenska julborden. Spekemakrell – urlakad markrill inlagd i ättika – är typiskt bohuslänskt. Lutfisken är självklar. Visst serverar man lutfisk på julbordet på fler ställen än i Bohuslän, men den lutfisk som görs i Sverige kommer från ön Tjörn i Bohuslän. Där finns Sveriges enda fabriker för att göra lutfisk.

Potatiskorv i Värmland

 Potatiskorv kan du njuta av på julborden i Värmland.
Potatiskorv kan du njuta av på julborden i Värmland. FOTO: Istock

Potatiskorv, även kallad Värmlandskorv, är typisk för det värmländska julbordet. I Västergötland är man också förtjust i korv på jultallriken, men då är det den klassiska grynkorven som gäller.

Östergötland

 Bruna bönor på julbordet är en delikatess i Östergötland.
Bruna bönor på julbordet är en delikatess i Östergötland. FOTO: Istock

Kokta bruna bönor är för många ett måste på det östgötska julbordet. På julaftonen serverades bönorna till den nykokta varma julskinkan och de likaledes varma, kokta revbensspjällen.

Julgädda i Stockholm och Uppland

I trakterna kring Stockholms skärgård och Upplandskusten är julgäddan en gammal trotjänare på julbordet.

– Upplandskusten är ju känd för sin julgädda som har varit ett budgetalternativ till den historiskt dyrare lutfisken, säger mathistoriker Richard Tellström till SVT.

Även Upplandskubben, en sorts kokt rågbröd som smaksätts med sirap, förekommer fortfarande på julborden här.

Grynkaka på julbordet i Hälsingland

I Hälsingland och Gästrikland äts ofta grynkaka och rörost är också tradition.

Blana i Ångermanland

Blana, en blandning av vispad grädde och messmör, brukar finnas på de ångermanländska julborden. Kallas även meserappa och mesefil (i Västerbotten), och serveras ofta som tillbehör till hemgjord vitost.

Norra Sverige

Fatost är tradition på nordsvenska julbord. Receptet varierar, men innehåller alltid mjölk, ostlöpe, socker och ägg. Löjrom, Västerbottensost och mandelpotatis har en naturlig plats på julborden i norr. Viltinslag, som älgköttbullar, rökt renkött och renskav är inte ovanligt. Och förstås rökt eller inkokt röding.

Vad finns på ert julbord?

Listan är inte komplett. Det finns självklart fler varianter och lokala specialiteter. Tipsa oss gärna om dem!

Läs också: 7 skäl att välja svensk julskinka

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen