Kokt ägg – håll tiden
Äggkokning är något av en konstform. Det finns en rad skolor för hur ägget blir perfekt löskokt, mjukkokt och hårdkokt. Så här länge ska du koka ägget för att få den perfekta konsistensen.
Ägg delas in i tre olika storlekar: litet – 50 g, medel – 60 g och stort – över 70 g.
Beroende på vilken hårdhet du vill ha och hur stora ägg du använder behöver koktiden justeras.
Läs också: Så vet du att ägget inte blivit gammalt
Lyckas med kokta ägg
Den som jagar det perfekt kokta ägget går lätt på nitar. Löskokta ägg som plockas upp ur vattnet för tidigt riskerar att bli en lös sörja där både vitan och gulan rinner ut i äggkoppen.
Hårdkokta ägg som får koka för länge blir i stället grönblå i färgen, torra och gryniga i konsistensen.
Ett annat vanligt problem är att äggen spricker under kokningen och rinner ut i vattnet.
Läs också: Smarta knepet för att separera vitan och gulan
Tips: Koka ägg
- Lägg fram äggen 30 minuter innan du ska koka dem. Kylskåpskalla ägg spricker lättare.
- Koka upp vattnet i en kastrull. Olika spisar kokar upp olika snabbt. Det är därför lättare att beräkna koktiden om äggen läggs ned i redan kokande vatten.
- När vattnet kokar, dra ned värmen till sjudande. Lägg försiktigt ned äggen i vattnet, gärna med hjälp av en sked.
- Sätt tiden.
- Häll av kokvattnet och skölj äggen i kallt vatten direkt för att avstanna tillagningen och underlätta skalningen.
Koktid för löskokta ägg
Litet ägg: 6 minuter.
Medelstort ägg: 7 minuter.
Stort ägg: 8 minuter.
Koktid för mjukkokta ägg
Litet ägg: 8 minuter.
Medelstort ägg: 9 minuter.
Stort ägg: 10 minuter.
Koktid för hårdkokta ägg
Litet ägg: 10 minuter.
Medelstort ägg: 11 minuter.
Stort ägg: 12 minuter.