Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 2 april

Kokt ägg – håll tiden

Äggkokning är något av en konstform. Det finns en rad skolor för hur ägget blir perfekt löskokt, mjukkokt och hårdkokt. Så här länge ska du koka ägget för att få den perfekta konsistensen.

 Här är koktiderna som gäller för olika stora ägg om du vill ha lös-, mellan- eller hårdkokt ägg.
Här är koktiderna som gäller för olika stora ägg om du vill ha lös-, mellan- eller hårdkokt ägg. FOTO: Istock

Ägg delas in i tre olika storlekar: litet – 50 g, medel – 60 g och stort – över 70 g.

Beroende på vilken hårdhet du vill ha och hur stora ägg du använder behöver koktiden justeras.

Läs också: Så vet du att ägget inte blivit gammalt

Lyckas med kokt ägg

Den som jagar det perfekt kokta ägget går lätt på nitar. Löskokta ägg som plockas upp ur vattnet för tidigt riskerar att bli en lös sörja där både vitan och gulan rinner ut i äggkoppen.

Hårdkokta ägg som får koka för länge blir i stället grönblå i färgen, torra och gryniga i konsistensen.

Ett annat vanligt problem är att äggen spricker under kokningen och rinner ut i vattnet.

Läs också: Smarta knepet för att separera vitan och gulan

Tips: Koka ägg

  • Lägg fram äggen 30 minuter innan du ska koka dem. Kylskåpskalla ägg spricker lättare.
  • Koka upp vattnet i en kastrull. Olika spisar kokar upp olika snabbt. Det är därför lättare att beräkna koktiden om äggen läggs ned i redan kokande vatten.
  • När vattnet kokar, dra ned värmen till sjudande. Lägg försiktigt ned äggen i vattnet, gärna med hjälp av en sked.
  • Sätt tiden.
  • Häll av kokvattnet och skölj äggen i kallt vatten direkt för att avstanna tillagningen och underlätta skalningen.

Koktid för löskokt ägg

 Ett löskokt ägg har en rinnig gula men en fast vita.
Ett löskokt ägg har en rinnig gula men en fast vita. FOTO: Istock

Litet ägg: 6 minuter.

Medelstort ägg: 7 minuter.

Stort ägg: 8 minuter.

Koktid för mjukkokt ägg

 Ett mjukkokt ägg är lite löst i mitten med en hård vita.
Ett mjukkokt ägg är lite löst i mitten med en hård vita. FOTO: Istock

Litet ägg: 8 minuter.

Medelstort ägg: 9 minuter.

Stort ägg: 10 minuter.

Koktid för hårdkokt ägg

 För att få ett perfekt hårdkokt ägg ska du väga ägget och följa tidsangivelserna nedan.
För att få ett perfekt hårdkokt ägg ska du väga ägget och följa tidsangivelserna nedan. FOTO: Istock

Litet ägg: 10 minuter.

Medelstort ägg: 11 minuter.

Stort ägg: 12 minuter.

Källa:Ica Buffé, Mitt Kök

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen