Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 oktober

Matsvinnsmärkta restauranger

Visst skulle det kännas skönt om man visste att restaurangen jobbade stenhårt med att minska matsvinnet? Att varje liten del av råvaran användes? Snart kan du välja krog utifrån hur bra krogen är på att minimera matsvinnet.

 Matsvinn
Matsvinn FOTO: Istock

Matsvinn är en av våra stora hållbarhetsfrågor och snart sagt alla hushåll jobbar för att inte slänga någon mat, varken råvaran eller den tillagade.

Men hur vet man att restaurangen man besöker för lunch eller middag har samma fokus? En ny certifiering ska hjälpa oss att välja restaurang efter matsvinnsambitionen och tanken är att matsvinnet ska minska.

– Hållbarhetsutmaningarna och vad vi gör för klimatet har de senaste åren seglat upp som viktiga samhällsfrågor. Därför är det viktigt att hitta regelverk som underlättar för restauranger att minska på svinnet och på så vis bidra till en hållbar och klimatsmart utveckling, säger Christina Behm Velenik, ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem till sajten Besöksliv.

Kan bli verklighet nästa år

Reglerna för den nya certifieringen har tagits fram tillsammans med kockar från många olika håll och förhoppningen är att den ska börja användas under nästa år. Ambitionen är att den ska minska matsvinnet i restaurangköken och ute i matsalen och se till att all mat som köpts in används.

Läs också: Så minskar du matsvinnet – bästa tipsen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen