Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 november

Så gör du ditt eget potatismjöl

Potatisriv till raggmunken, små potatisbitar och potatisskal. Allt kan användas för att göra eget potatismjöl.

 Mjöl på köpet av potatisen.
Mjöl på köpet av potatisen. FOTO: Istock

Potatismjölet är en råvara som oftast bara kommer på köpet. När rå potatis rivs eller mals fälls stärkelsen ut i vätskan som potatisen avger. Det är bara att samla in den.

Så gör du ditt eget potatismjöl

Om du river rå potatis till palt, råraka eller raggmunk kan smeten bli för lös om all vätska från den rivna potatisen blandas ner i smeten. Skeda upp överflödet och häll i en glasburk.

 Vätskan innehåller den fina stärkelsen.
Vätskan innehåller den fina stärkelsen. FOTO: Istock

Om du har skalat rå potatis kan skalen sköljas och sedan finfördelas med lite vatten i matberedare. Häll massan i en kökshandduk eller sil, pressa ut vätskan och häll i en glasburk.

Den stärkelserika vätskan blir brun, det är ämnen från potatisen som oxiderar, men efter några timmar sjunker potatismjölet till botten av burken.

Häll då av det bruna vattnet och fyll på med nytt, friskt. Rör om och ställ burken åt sidan igen.

Låt sjunka, häll av och fyll på med nytt vatten tills bottensatsen i burken ser ren och vit ut. Ställ sedan burken med bottensatsen i rumstemperatur tills potatismjölet torkat.

Läs också: Koka ätbart klister av skafferifynd

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen