Så gör du ditt eget potatismjöl
Potatisriv till raggmunken, små potatisbitar och potatisskal. Allt kan användas för att göra eget potatismjöl.
Potatismjölet är en råvara som oftast bara kommer på köpet. När rå potatis rivs eller mals fälls stärkelsen ut i vätskan som potatisen avger. Det är bara att samla in den.
Så gör du ditt eget potatismjöl
Om du river rå potatis till palt, råraka eller raggmunk kan smeten bli för lös om all vätska från den rivna potatisen blandas ner i smeten. Skeda upp överflödet och häll i en glasburk.
Om du har skalat rå potatis kan skalen sköljas och sedan finfördelas med lite vatten i matberedare. Häll massan i en kökshandduk eller sil, pressa ut vätskan och häll i en glasburk.
Den stärkelserika vätskan blir brun, det är ämnen från potatisen som oxiderar, men efter några timmar sjunker potatismjölet till botten av burken.
Häll då av det bruna vattnet och fyll på med nytt, friskt. Rör om och ställ burken åt sidan igen.
Låt sjunka, häll av och fyll på med nytt vatten tills bottensatsen i burken ser ren och vit ut. Ställ sedan burken med bottensatsen i rumstemperatur tills potatismjölet torkat.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.