Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 november 2017

Så skiljer du på citrusfrukterna

Har du också stått vid fruktdisken och undrat om berget av citrusfrukter är mandariner, klementiner eller satsumas? Och vilka är det nu som är kärnfria och lättskalade? Land reder ut förvirringen kring citrusfrukterna.

 Lär dig vilken citrusfrukt som är vilken – en gång för alla.
Lär dig vilken citrusfrukt som är vilken – en gång för alla. FOTO: Istock

När vi pratar om småcitrus använder vi oftast namnen klementin, mandarin och satsuma. Men många av oss har inte riktigt koll på vilken frukt som är vilken.

Läs också: Chiliexperten tipsar – 7 sorter att odla själv

Men en av de tre frukterna kan du utesluta direkt när du står vid fruktdisken, nämligen mandarin. Den säljs över huvud taget inte i butikerna längre, förutom i konserver. Mandarinen anses innehålla för mycket kärnor för att vara attraktiva för oss kunder.

Kvar att välja mellan är då klementiner och satsumas som är de vanligaste småcitrussorterna.

Läs också: Starta dagen med ingefärashot!

Skalet avslöjar skillnaden

Hur skiljer man då på klementin och satsumas? Jo, eftersom båda frukterna är kärnfria kollar man i stället på färgen för att hitta olikheten. Satsumas har, även när de är mogna, grönaktiga skal medan klementiner är mer orangea.

En annan sak som skiljer dem åt är vilket tid på året de säljs. Satsumas säljs i huvudsak från oktober till januari och i mars. Klementiner finns däremot året om.

Även smaken varierar en aning mellan de olika citrusfrukterna. Klementiner och mandariner (som ju mest säljs i konserv) har en söt smak medan satsumas är lite syrlig. Klementinen är också lite större än de två andra frukterna.

Läs också: 11 grönsaker och bär som bytt namn – och blivit trendigare

Din snabbguide till småcitrus

1. Klementiner

 Klementin är den största av de tre.
Klementin är den största av de tre. FOTO: Istock

• Lite tjockare orange skal, lättskalade och lite större än satsumas

• Kärnfria

• Sött saftigt kött

• Går att köpa året om

2. Satsumas

 Satsumas är ofta lite syrligare.
Satsumas är ofta lite syrligare. FOTO: Istock

• Grönskiftande skal, lättskalade

• Oftast kärnfria

• Sötsyrlig smak

• Sälj främst från och med oktober till januari och i mars

3. Mandarin

 Mandarin säljs som konserv.
Mandarin säljs som konserv. FOTO: Istock

• Tunt orange eller blekgult skal

• Har många kärnor, säljs därför sällan i butik annat än som konserv

• Sött kött

Psst! En sak till…

För att krångla till det ytterligare så bukar butikerna bunta ihop en hel rad olika citrussorter, till exempel Minneola, Nadorcott och Ortanique, och kalla dem för clementin, satsumas eller småcitrus.

Läs också: Stötande växtnamn byts ut – här är de nya namnen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen