Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 oktober 2019

Svenska alternativen till tropiska miljöbovar

Rosenkvitten i syltkoket och bondböna i guacamolen. Vi har så mycket fina råvaror på hemmaplan – använd dem i stället för långväga miljöbovar!

 Välj svenska råvaror efter säsong i matbutiken – i stället för tropiska frukter som färdats över halva jordklotet.
Välj svenska råvaror efter säsong i matbutiken – i stället för tropiska frukter som färdats över halva jordklotet. FOTO: iStock

Den där bananen du tar till mellanmål har rest ett halvt jordklot, oftast från Ecuador eller Costa Rica. Och det handlar inte bara om transportsträckor. De importerade frukterna kräver ofta enorma resurser att tillverka.

Avokadon hårt besprutad

Avokadon, till exempel, kräver över 1 000 liter vatten – per kilo avokado! Nivån av bekämpningsmedel är ofta långt över vad som ens skulle vara tillåtet för odlingar i Sverige.

Men vi har ju massa fin frukt på hemmaplan. Våga frångå recept och gamla vanor – och testa ett svenskt alternativ till matlagningen eller bakningen nästa gång. Här är några toppenbra ersättare!

Läs också: 1000 mil till din tallrik – så långt har maten rest

Avokado

Ersätt med: Bondböna

 Bondbönan kan mixas till en härlig guacamole.
Bondbönan kan mixas till en härlig guacamole. FOTO: iStock

Bondböna odlas med fördel i vårt nordiska klimat. Den gröna bondbönan får samma konsistens och liknande smak som avokado när den mixas ihop till en röra. 

Testa till exempel den här guacamolen gjord på bondböna!

Citron

Ersätt med: Rosenkvitten

 Rosenkvitten växer
Rosenkvitten växer FOTO: iStock

Rosenkvitten ses ofta som en prydnadsväxt, men dess små runda, gula frukter har fantastiska egenskaper! ”Nordens citron” har en härlig arom som kommer fram först när det förädlats i köket.

Rosenkvitten är användbar som siraps­liknande sockeraromextrakt att smaksätta lemon curd, yoghurt, likördrycker eller glass med. Använd i sylt- och marmeladkok istället för citron.

Mango

Ersätt med: Plommon, äpple eller rabarber

 Äppelchutney i stället för mangochutney!
Äppelchutney i stället för mangochutney! FOTO: iStock

Mangon är svår att ersätta, men när du lagar mat med mangochutney – gör istället plommonchutney, äppelchutney eller rabarberchutney. Recept hittar du här!

Kryddig äppelchutney med ingefära

Enkel rabarberchutney med röda vinbär

Vattenmelon

Ersätt med: Svensk nätmelon

 Så här ser svensk nätmelon ut.
Så här ser svensk nätmelon ut. FOTO: Hebes frukt och grönt

Vattenmelon importeras ofta från Brasilien, alternativt Spanien. Och visst är den oslagbar en varm sommardag på picknickfilten, men våga testa den svenska nätmelonen!

Nätmelonen skördas under sen vår till september. Inte att förväxla med Cantaloupe som importeras från bland annat Brasilien. Nätmelonens skal är tunt, ljust gulaktigt och fruktköttet laxfärgat.

Ananas

Ersätt med: Ett sött grönt äpple eller krusbär

 Pizza med äpple i stället för ananas! Mums!
Pizza med äpple i stället för ananas! Mums! FOTO: iStock

Nästa gång du ska använda ananas i matlagningen – testa att skära ner ett sött grönt äpple i stället! Om du ska baka eller göra puré så har krusbär en liknande smak.

Läs också: 7 importerade varor som kräver alarmerande mängder vatten

Bananer

Ersätt med: Andra frukter som päron, persika eller aprikos

Sverige är det land som konsumerar mest bananer per person av alla länder där bananer inte odlas. Den är svår att ersätta och är ju ett toppenbra mellanmål. Men fundera på om du kan byta ut bananen mot annan frukt i bakningen eller fruktsalladen.

Om du vill uppnå mättnadskänslan till mellanmål – ät ett kokt ägg!

Kolla in! I Land Shopping hittar du hållbara produkter från hela Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen