14 svenska råvaror att äta i februari
Du som äter frukt och grönt i säsong gör flera vinster. Din hälsa, din plånbok och miljön kommer att tacka dig. Detta ska du välja att äta i februari.
Den finns massor av fina svenska grönsaker, rotfrukter och frukter att njuta av i februari. Här är ett härligt urval:
Brysselkål
Förutom att den är god och mättande så är brysselkålen sprängfylld med nyttigheter, exempelvis C-vitamin, järn och fibrer. Prova att steka brysselkålen med rostade hasselnötter och ät med en klick majonnäs till. Supergott!
Endive
Det spolformade salladshuvudet har en något besk smak. Lägg lite ädelost och creme fraiche på ett blad, toppa med valnötter och ringla honung över. Lägg sedan bladen på ett fint fat och servera som förrätt. Mums!
Grönkål
God i salladen, härlig att koka soppa på eller göra spröda grönkålschips av. Dra bort de krulliga kålbladen från stjälkarna, lägg dem på en tallrik och ringla lite olja över. Salta och mikra på full effekt tills bladen är krispiga. Gott och nyttigt.
Jordärtskocka
Näringsrika små knölar som har en fint nötig och lite smörig smak. När du har skalat dem mörknar de snabbt. Lägg dem i vatten så håller de sig fina.
Kålrot
En klassisk rotsak med en sötaktig smak och som är proppfull med C-vitaminer. Prova att riva den till råkost eller tärna och dryga ut köttfärssåsen med. Och så klart – gör ett riktigt härligt rotmos.
Lök
Gul och röd lök är alltid bra att ha hemma i kylen. Förutom att de kryllar av nyttigheter så ingår de i många vanliga rätter. Och ju mer du har i ju nyttigare och godare blir exempelvis köttfärssåsen eller pytten.
Morötter
Riv i massor och ät som de är eller ännu bättre så här års med apelsin eller citron som tar fram morötternas naturliga smak.
Läs också: Supergoda mjölksyrade morötter
Palsternacka
Härlig smaksättare i soppor och grytor med sin söta och lite kryddiga smak.
Rödbeta
Rödbetan har snabbt gått från lite småtråkig och kärv till spännande och supertrendig hälsokost. Rödbetan sänker blodtrycket, är bra för magen och öka sexlusten. God är den också. Till chèvre och i juicer bland annat.
Vinterpotatis
Mättande, mineralrik, B-vitaminrik och matar snälla bakterier i magen. Ja, nyttig är den helt klart. Och otroligt god, användbar och billig.
Vitkål
En härlig fiberbomb som är god i sallader. Ännu nyttigare blir den om du mjölksyrar den.
Äpplen
Svenska äpplen finns numera året om, då nya lagringsmetoder gör det möjligt. Sorterna Elise, Frida och Rubinstar brukar finnas i fruktdiskarna så här års.