Recept 7 november 2019
Stekt entrecôte
En välstekt köttbit ska smälta i munnen. När det gäller entrecôte finns det en rad knep att ta hjälp av.
Vill du ha en fin yta på din entrecôte ska det vara rumstempererat inför stekning. Detta för att undvika att det kyler ned pannan och bromsar stekningen.
Läs också: Saftiga revbensspjäll – julens godaste!
För exakt stekgrad bör du använda en digital stektermometer enligt följande:
Medium/medium rare: 52-54 grader
Medium/medium välstekt: 58–68 grader
Välstekt/well-done: 70 grader
Läs också: Innertemperatur för fågel, fisk och kött
Stekt entrecôte
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner):
- 4 skivor entrecôte, ca 2 cm tjocka
- 1 msk smör
- 1 msk olja
- salt
- peppar
Gör så här:
- Lägg fram köttet 30 min innan tillagning, för att det ska bli rumstempererat.
- Torka köttet med hushållspapper. Salta och peppra.
- Värm en stekpanna, gärna gjutjärn. Lägg i smör och olja.
- Stek köttet tills det vätskar sig på ovansidan, ca 2-3 minuter.
- Vänd köttet och stek ytterligare 2-3 minuter.
- Peppra köttet på nytt.
- Låt vila en stund innan du antingen skivar upp det i centimetertjocka skivor eller serverar varje köttbit hel med en god sås.